Joi, cea mai caldă zi din săptămână. Elena Mateescu, director ANM: Cum va fi vremea în România
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 13 sep 2022, 21:46
WhatsApp
Elena Mateescu / Foto: Crișan Andreescu
Elena Mateescu / Foto: Crișan Andreescu
Avem parte de o toamnă a alternanțelor meteorologice.

„Avem o toamnă a alternanțelor meteorologice cu zile mai răcoroase, urmate și de zile în care temperaturile să se apropie, într-adevăr, de pragul unei zile de caniculă”, a spus Elena Mateescu.

„Joi va fi cea mai caldă zi din această săptămână. În Lunca Dunării ne așteptăm la valori maxime de 34, posibil 35 de grade Celsius. De asemenea, în Maramureș, 22-23 de grade. De mâine, vremea se va încălzi în toate regiunile. Vom consemna temperaturi la scara întregii țări, de 19-29 de grade în Câmpia de Vest, după care încălzirea să se resimtă în cea mai mare parte a țării, chiar semnificativ în partea de sud, acolo unde menționam deja valorile de temperaturi apropiate și chiar posibil să înregistrăm pragul unei zile de caniculă. (...) Mâine, vremea este în încălzire, dar de mâine vorbim și de înnorări accentuate în partea de nord-nord-est. De asemenea, în centru, unde aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, vorbim şi de intensificări ale vântului cu viteze de 60-80 de kilometri pe oră”, a spus Elena Mateescu.

„Joi încălzirea va fi semnificativă, pentru că ea vine la pachet cu fenomene specifice. Este vorba de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, aversele vor cumula cantități de 15-25 de litri pe metru pătrat, iar la nivel local 40-50 de litri pe metru pătrat în special în zona montană”, a precizat Elena Mateescu, director ANM, marţi, la Antena 3. 

Citește și...

Anul agricol 2021-2022, unul dintre cei mai secetoși din istorie

Gabriela Băncilă avertizează că anul agricol 2021-2022 a fost unul dintre cei mai secetoși din istorie. Aceasta a vorbit și despre lipsa precipitațiilor din vara acestui an și efectele asupra culturilor agricole.

„A fost o vară destul de caldă, cu valori de căldură chiar intense, mai ales la sfârșitul lunii iunie și în luna iulie. Valuri de căldură ce au determinat înregistrarea unor temperaturi comparabile cu cele mai ridicate și peste cele mai ridicate valori înregistrate de-al lungul timpului în special pentru regiunile din partea de vest și nord-vest a țării. Acest lucru, spus mai concret, înseamnă că în perioadele respective de valabilitate a codului roșu, pentru regiunile respective, s-au înregistrat recorduri absolute, cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată de când se fac înregistrări pentru respectivele stații meteorologice. Există stații cu un regim de observații care depășește 100 de ani, stații care au un număr de ani de observații de sub 100 de ani, dar oricum ne raportăm la o perioadă de peste 60 de ani de măsurători meteorologice în respectivele amplasamente.“, a spus Gabriela Băncilă.

„Până în momentul de față, acest an se situează sub media anului 2019 și 2020, anii cei mai călduroși în țara noastră, însă se remarcă, cel puțin în perioada septembrie 2021 - august 2022, cea mai redusă cantitate de precipitații. A fost o cantitate de precipitații de sub 500 l/mp, 480l/mp mai precis, ceea ce face din această perioadă cea mai secetoasă perioadă din istorie.

Este foarte adevărat că pe parcursul lunii august și mai ales în ultimele două săptămâni, gradul acesta ridicat de instabilitate atmosferică a mai redus din deficitul de apă în sol și a mai crescut această medie, dar acest an agricol, 1 septembrie - 31 august, perioada la care ne raportăm pentru a evalua anii agricoli, putem spune că se situează în topul celor mai secetoși ani la noi în țară și această vară nu a făcut altceva, prin temperaturile ei ridicate, decât să accentueze această secetă care la sfârșitul lunii iulie era pe arii foarte extinse una deosebit de intensă“, a precizat, la DC News, Gabriela Băncilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?