John Malkovich, la Timișoara. ”Comedia Infernală”, jucată pe alarmele RO-Alert: ”Domnu’ pompier, nu arde, e doar cald în sală”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
john malkovich. FOTO: Facebook @Pavel Bartos
john malkovich. FOTO: Facebook @Pavel Bartos
John Malkovich și-a jucat ”Comedia Infernală” pe scena de la Timișoara pe sunete de RO-Alert. ”Domnu’ pompier, nu arde, e doar cald în sală”, a strigat celebrul actor spre culise.

”L-am văzut pe John Malkovich în Comedia Infernală, la Timișoara. Un noroc și o bucurie pentru mine și un eveniment pentru Capitala Culturală. Ce am văzut.

Malkovich este altfel decât actorii noștri. E foarte firesc, nu ”joacă” teatru, astfel încât în primele minute te întrebi dacă nu cumva vorbește despre sine. Pavel Bartos, cu care am stat de vorbă după spectacol, îmi spunea că și pauzele, momentele de tăcere, le-a abordat diferit și că a construit mult cu acestea.

Piesa este scrisă pentru Malkovich. Este povestea unui criminal în serie care a trăit cu adevărat în Austria. Firul narativ leagă arii celebre din opere, interpretate de două soprane vieneze Chen Reiss și Susanne Langbein alături de Orchester Wiener Akademie.

Criticii NYT sau Guardian spun că este scrisă special ca să scoată în evidență stilul de joc al lui Malkovich. Se împlinesc 13 ani de când actorul joacă Comedia Infernală, în diverse distribuții, în toată lumea. Este, dacă vreți, un vehicul care poartă geniul lui Malkovich pe diverse meridiane și în fața unor audiențe diverse.

Piesa de teatru este gândită astfel tocmai pentru mobilitate, iar turneele merg cu distribuții diferite în State, Europa și UK”, a scris Cătălin Striblea pe contul său de Facebook.

Malkovich, despre Dominic Fritz: ”M-ați mințit. E bavarez”

”Malkovich stăpânește piesa în așa măsură încât are timp să se joace cu spectatorii, să improvizeze sau să adapteze piesa la specificul locului. “M-ați mințit. Mi-ați spus că sunt la Timișoara, dar l-am cunoscut aseară pe primar. E bavareeez!”

La un moment dat a început să sune Ro-Alertul în sală. Sute de telefoane care au pornit în crescendo. La primul val a continuat piesa fără grimasă. Nervozitatea i s-a văzut în mișcarea picioarelor. La valul doi, s-a întors spre culise și-a strigat: “Domnu’ pompier, nu arde, e doar cald în sală.”

Și chiar era cald. Clădire istorică, Opera din Timișoara nu are aer condiționat. E superbă, o minune, dar publicul primește evantaie. Și afară, însă, erau spre 40 de grade.

Mi-a plăcut cum timișorenii fac o singură coadă la intrare, pe model occidental. E lungă de câteva sute de metri, dar e civilizată și rapidă.

De la Timișoara, John Malkovich a plecat la Varna și-mi place teribil efortul acesta ca Europa de Est să recupereze cultural și să se bucure de prezența firească a unui actor superstar. Până la urmă, împărtășim valori comune.

Bănuiesc că un astfel de spectacol este scump. Spectacolul a fost finanțat din fonduri private sponsorul fiind, în cazul de față, Profi, ceea ce trebuie apreciat, mai ales că este o companie din Timișoara”, a mai scris Cătălin Striblea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel