Data publicării:

Joe Biden va vizita Germania pentru a discuta despre Ucraina și Orientul Mijlociu

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Joe Biden
Sursa foto: Facebook Joe Biden

Președintele american se va întâlni cu Olaf Scholz săptămâna viitoare în timpul unei călătorii reprogramate, spun surse de la Berlin.

Joe Biden va vizita Germania săptămâna aceasta, au declarat surse guvernamentale din Berlin, după ce săptămâna trecută și-a anulat o vizită din cauza uraganului Milton.

Oficialii germani, care au dorit să rămână anonimi, au confirmat că președintele SUA va călători probabil la Berlin în următoarea săptămână, fără a oferi detalii suplimentare, deoarece planificarea este încă în desfășurare.

Se așteaptă ca Biden să se întâlnească cu cancelarul Olaf Scholz și președintele Frank-Walter Steinmeier vineri pentru discuții privind Ucraina și Orientul Mijlociu.

Anularea vizitei inițiale a perturbat planurile summitului grupului Ramstein, format din țările care oferă arme Ucrainei.

Germania a anunțat că prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, și președintele Franței, Emmanuel Macron, se vor alătura evenimentului

Germania a anunțat că prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, și președintele Franței, Emmanuel Macron, se vor alătura evenimentului împreună cu Biden și Scholz, plus alți 20 de lideri. Însă, este puțin probabil ca o astfel de întâlnire să aibă loc în timpul vizitei scurtate a lui Biden, care inițial trebuia să dureze patru zile.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, urma să prezinte un „plan de victorie” la summitul de la Ramstein. După anulare, Zelenski a organizat rapid un turneu european pentru a obține sprijin continuu.

După discuțiile de vineri cu Zelenski la Berlin, Scholz a anunțat un pachet de ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina, care va fi livrat până la sfârșitul anului 2024. Ajutorul va fi oferit împreună cu Belgia, Danemarca și Norvegia și va include mai multe sisteme de apărare aeriană, tancuri, drone de luptă și artilerie.

"Este un mesaj clar pentru președintele Rusiei, Vladimir Putin – câștigarea timpului nu va funcționa. Nu ne vom opri din a sprijini Ucraina"

"Dacă Europa nu este astăzi unită, nu va fi în pace. Procesele de aderare trebuie deci finalizate", a declarat preşedintele Zelenski, pledând nu numai pentru cauza Kievului - care a început negocierile de aderare în iunie, ci şi pentru cea a mai multor ţări balcanice, care aşteaptă de ani de zile să adere la UE.

„Este un mesaj clar pentru președintele Rusiei, Vladimir Putin – câștigarea timpului nu va funcționa. Nu ne vom opri din a sprijini Ucraina,” a declarat Scholz. Germania a fost al doilea cel mai mare furnizor de arme pentru Ucraina, după SUA, de la începutul invaziei rusești în februarie 2022.

Vizita lui Biden la Berlin ar fi prima sa vizită bilaterală în Germania ca președinte, după ce a participat la summitul G7 la castelul Elmau din Bavaria, în iunie 2022. Itinerariul inițial includea și o vizită în Angola pentru a onora o promisiune de a vizita Africa ca lider al SUA.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a recunoscut săptămâna trecută că timpul rămas pentru a reprograma vizita este scurt, întrucât SUA se pregătesc pentru alegerile prezidențiale. „Trei luni nu reprezintă mult timp,” a spus ea.

În august, Biden i-a mulțumit personal lui Scholz pentru contribuția sa la un schimb major de prizonieri cu Rusia, care a implicat 26 de deținuți, inclusiv reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și fostul pușcaș marin american Paul Whelan. Schimbul a fost posibil după ce Berlinul a acceptat eliberarea unui asasin FSB aflat în închisoare, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel