Data publicării:
Joe Biden va semna un ordin executiv care protejează accesul la avort în SUA
Joe Biden urmează să semneze un ordin executiv care oferă protecție milioanelor de femei americane cărora li se refuză dreptul constituțional la avort, în urma deciziei Curții Supreme.
Mișcarea semnalează începutul unei riposte la Casa Albă după ce luna trecută Curtea Supremă a respins Roe v Wade, hotărârea de referință ca, timp de o jumătate de secol, a legalizat avortul la nivel național.
Biden a condamnat decizia instanței drept o „eroare tragică”, într-o intervenție anterioară, potrivit The Guardian.
Potrivit unei fișe informative publicate de administrație, ordinul lui Biden va proteja accesul la serviciile de sănătate pentru reproducere, inclusiv la avort și contracepție. Aceasta include accesul la avort cu medicamente, cunoscute și sub numele de pastile de avort, aprobate de stat.
Printre prevederi se numără un plan pentru Merrick Garland, procurorul general, și Dana Remus, consilierul Casei Albe, de a convoca avocați privați pro bono, asociații de avocați și organizații de interes public pentru a încuraja „reprezentarea legală robustă a pacienților, furnizorilor și terților, căutând sau oferind în mod legal servicii de îngrijire a sănătății reproductive în toată țara”.
O astfel de reprezentare ar putea include protejarea dreptului de a călători în afara statului pentru a solicita un avort. Biden și Garland au promis să se opună oricărui oficial de stat sau local care încearcă să interfereze cu femeile care își exercită acest drept.
Un grup de lucru interagenții va coordona eforturile guvernului federal pentru a proteja drepturile reproductive. Garland va oferi asistență tehnică statelor care oferă protecție legală pacienților din afara statului, precum și furnizorilor care oferă asistență legală a sănătății reproductive.
Parlamentul UE solicită ca avortul să fie inclus în Carta Drepturilor Fundamentale
Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care condamnă ferm deteriorarea sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor femeilor din Statele Unite.
Curtea Supremă a Statelor Unite, în iunie, a anulat o lege care recunoștea dreptul la avort la nivel național. Acum legislația va depinde de fiecare stat, cele mai conservatoare impunând interdicții sau restricții severe.
"Am fost absolut șocată când am aflat de planurile pentru o retragere substanțială a drepturilor fundamentale. Mai ales ca femeie, cred că drepturile noastre sunt corpurile noastre, este alegerea noastră", a declarat europarlamentarul Verzilor germani, Terry Reintke, potrivit Euronews.
”Cred că trebuie să facem tot posibilul pentru a reacționa și a rezista la acest tip de atacuri”, a adăugat el.
Cu 324 de voturi pentru și 155 împotrivă, rezoluția adoptată include cererea de adăugare a dreptului la avort la Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
"Există unele țări din Europa care nu garantează sănătatea femeilor și drepturile reproductive. Polonia, de exemplu, și nu știm ce se va întâmpla în alte țări", a explicat europarlamentarul spaniol din grupul S&D, Iratxe García Pérez.
”În orice caz, important este să ne asigurăm că sănătatea sexuală și reproductivă este inclusă în Carta Drepturilor Fundamentale a UE, pentru a ne asigura că vorbim despre drepturile omului”, a subliniat el.
În UE, Malta este singura țară care interzice avortul. Dar și Polonia are legi foarte restrictive.
Parlamentul îndeamnă statele membre să asigure accesul la servicii de avort sigure, legale și gratuite și la serviciile de îngrijire a sănătății materne și prenatale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News