Joe Biden s-ar fi răstit la Volodimir Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice. Ce l-ar fi enervat pe președintele SUA
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 31 oct 2022, 19:11
WhatsApp
Joe Biden s-ar fi răstit la Vololdimir Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice. Ce l-ar fi enervat pe președintele SUA / Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Joe Biden s-ar fi răstit la Vololdimir Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice. Ce l-ar fi enervat pe președintele SUA / Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Președintele american Joe Biden s-ar fi răstit la Volodimir Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice.

Președintele Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbesc prin telefon ori de câte ori SUA anunță un nou pachet de asistență militară pentru Kiev, iar asta a devenit o rutină de când Rusia a invadat Ucraina.

Dar o convorbire telefonică între cei doi lideri din iunie s-a desfășurat diferit față de cele anterioare, potrivit unor persoane familiare cu apelul dintre aceștia. Ar fi vorba de patru persoane care au confirmat informația. Biden abia terminase să-i spună lui Zelenski că tocmai îi dăduse undă verde pentru încă un miliard de dolari drept asistență militară a SUA pentru Ucraina, când Zelenski ar fi început să enumere tot ajutorul suplimentar de care avea nevoie și nu l-a primit. Atunci Joe Biden și-a pierdut cumpătul, au spus cele patru surse pentru NBC News. Poporul american a fost destul de generos, iar administrația sa și armata americană au lucrat din greu pentru a ajuta Ucraina, a spus el, ridicând vocea, iar Zelenski putea să arate puțin mai multă recunoștință.

Oficialii administrației au spus că relația dintre Biden și Zelenski s-a îmbunătățit de la apelul telefonic din iunie, după care Zelenski a făcut o declarație în care lăuda SUA pentru asistența generoasă. 

SUA anunţă o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, ce include în premieră antene de satelit

Statele Unite au anunţat vineri o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare totală de circa 275 milioane de dolari, care va cuprinde pentru prima dată antene de satelit din rezervele armatei americane, informează AFP. 

Această a 24-a tranşă de asistenţă militară directă pentru Ucraina este destinată 'să răspundă nevoilor urgente de securitate şi de apărare ale Ucrainei', a indicat într-un briefing de presă o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.

Astfel, Washingtonul va trimite rachete de precizie pentru sistemele de artilerie HIMARS deja livrate Kievului, obuze compatibile cu celelalte sisteme de care dispun forţele ucrainene, precum şi o varietate de muniţii şi armamente antitanc. De asemenea, Pentagonul va livra pentru prima dată Kievului patru antene de satelit. Acestea 'nu sunt antene Starlink', a precizat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului.

Ele 'le vor oferi capacităţi de comunicaţie suplimentare ucrainenilor într-un moment crucial, dar sunt diferite de ceea ce furnizează Starlink', a precizat ea. Purtătoarea de cuvânt a dat asigurări că antenele de satelit ale armatei americane nu sunt menite să se 'substituie' celor ale SpaceX.

'Constatăm că infrastructurile şi reţelele electrice ucrainene sunt ţinta ruşilor, iar aceste antene aduc o capacitate suplimentară pe teren într-un moment crucial, când infrastructurile din Ucraina sunt lovite', a adăugat ea.

De la începutul războiului, SpaceX a miliardarului Elon Musk a livrat mii de terminale care permit conectarea la internet graţie constelaţiei de sateliţi care formează reţeaua Starlink. Această nouă tranşă ridică la 17,9 miliarde de dolari ajutorul total al SUA pentru Ucraina de la debutul ofensivei ruse la 24 februarie, şi la 18,5 miliarde de dolari de la instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, în ianuarie 2021. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?