Joe Biden promite că va proteja femeile americane care călătoresc pentru întrerupere de sarcină
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Președintele Joe Biden le face promisiuni femeilor americane care călătoresc pentru întrerupere de sarcină.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a transmis că femeile care călătoresc în alt stat pentru a face avort vor fi protejate de guvernul federal, potrivit BBC. Milioane de americance din SUA și-au pierdut în luna iunie dreptul la avort, după ce Curtea Supremă a întors decizia luată în urmă cu 50 de ani în cazul Roe contra Wade.

Astfel, judecătorii au dat frâu liber statelor din țară să interzică avortul în caz că asta doresc. În același timp, companii precum Google spun că încearcă să șteargă informațiile din istoricul de locație al utilizatorilor care ar putea fi folosite pentru a incrimina persoanele care vizitează clinicile de avort americane.

Din nefericire, așa cum arată situația în acest moment, femeile din statele care interzic sau restricționează avortul ar putea fi forțate să călătorească în locațiile unde practica este legală, la nevoie.

Ce spune președintele american

În cadrul unei conferințe online cu guvernatorii de stat democrați, Biden a spus că este de părere că unele state americane vor încerca să aresteze femeile care vor să facă avort peste granițele teritoriale. „Nu cred că oamenii cred cu adevărat că așa ceva este posibil... dar este probabil”, a spus liderul american.

Joe Biden a adăugat că guvernul va asigura ca toate statele americane vor avea acces facil la pastilele care provoacă avortul.

Lovitură majoră pentru Biden. Curtea Supremă a SUA i-a limitat o putere

Președintele Biden miza pe puterile federale prin intermediul Agenției pentru Protecția Mediului pentru a reduce poluarea de la centralele electrice, care sunt responsabile pentru aproximativ 30% din emisiile din SUA. Curtea Supremă a decis să limiteze aceste competențe.

Decizia instanței de drept în prezent se pronunță în favoarea contestatorilor care încearcă să reducă puterea Agenției pentru Protecția Mediului (EPA) de a reglementa poluarea de la centralele electrice cu combustibili fosili, care produc 30% din emisiile de gaze cu efect de seră ale țării.

Decizia subminează capacitatea lui Biden, un democrat, de a implementa politici climatice fără sprijinul legislatorilor din Congres, precum și capacitatea sa de a-și îndeplini ambițiile de a fi un ”lider climatic”.

Administrația sa și-a stabilit un obiectiv de decarbonizare a sectorului energetic până în 2035 și a intrat în funcție cu speranța de a folosi EPA ca instrument principal pentru a face acest lucru.

Potrivit Sky News, pe lângă trecerea prin Congres, care este supus diviziunilor partizane, dar mai obligatoriu pe termen lung, președintele Biden ar putea reglementa indirect gazele cu efect de seră prin alte reguli privind alți poluanți atmosferici.

Christina DeConcini, avocat și director de afaceri guvernamentale la World Resources Institute din Washington DC, a spus că ”cel mai important lucru” pe care Statele Unite ar trebui să-l facă pentru a-și atinge obiectivele climatice ar fi ca Congresul să adopte pachetul de credite fiscale pentru energie curată pe care îl negociază în prezent.

EPA și-a ”depășit autoritatea”

Curtea Supremă a SUA a fost sceptică cu privire la puterea agențiilor federale de reglementare precum EPA - care există în cadrul ramurii executive - de a funcționa fără a se baza pe ramura legislativă a Congresului pentru aprobare.

EPA este autoritatea cheie responsabilă de protejarea publicului împotriva poluării și a altor toxine de mediu prin reglementarea industriei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel