Joe Biden, îngrijorat de activitățile Chinei la o bază navală cambodgiană
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Facebook Joe Biden
Foto: Facebook Joe Biden
Președintele american Joe Biden este îngrijorat de activitățile Chinei la o bază navală cambodgiană.

Joe Biden l-a întrebat pe premierul Hun Sen, dacă activitatea chineză la o bază navală cambodgiană ar trebui să-l îngrijoreze, relatează dpa. Președintele american s-a folosit de vizita sa în Cambodgia din acest weekend, la summitul Asociaţiei naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), pentru a-şi întreba gazda despre acest lucru.

Biden "a subliniat importanţa transparenţei depline privind activităţile armatei chineze la baza navală Ream", într-o discuţie cu prim-ministrul cambodgian Hun Sen, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Cambodgia ar fi permis accesul forţelor chineze într-o parte a bazei navale din Golful Thailandei



Potrivit unor relatări din media neconfirmate, Cambodgia a permis accesul forţelor chineze într-o parte a bazei navale din Golful Thailandei. Conform sursei citate, China ar fi închiriat o parte din bază pe treizeci de ani.

Dacă aceste informaţii sunt adevărate, aceasta ar fi a doua bază navală a Chinei de peste hotare, după cea din Djibouti, şi ar asigura forţelor chineze acces mai bun la Marea Chinei de Sud. Cambodgia a negat iniţial informaţiile, dar apoi a confirmat că China ajută cu unele construcţii.

De asemenea, Biden s-a folosit de întâlnirea sa cu Hun Sen pentru a cere eliberarea unor activişti politici, în special a activistului pentru drepturile omului americano-cambodgian Theary Seng. În acelaşi timp, preşedintele SUA a cerut ca alegerile din 2023 să fie organizate numai după redeschiderea "spaţiului civic şi politic".

Xi Jinping solicită armatei chineze să se concentreze în pregătirea pentru război

Fotografii cu Xi Jinping, care a obținut recent un al treilea mandat de lider al partidului, în uniformă militară în timpul unei vizite la un centru de comandă au apărut în mod proeminent pe prima pagină a Cotidianului Poporului de miercuri.

Xi a spus că armata trebuie să „consolideze în mod cuprinzător pregătirea militară în vederea pregătirii pentru război”, după ce a avertizat la un congres recent al partidului cu privire la „furtuni periculoase” la orizont, scrie The Guardian, 

„Concentrați-vă toată energia voastră pe luptă, munciți din greu la luptă și îmbunătățiți-vă capacitatea voastră de a învinge”, a spus el. Armata trebuie, de asemenea, să „apere cu hotărâre suveranitatea națională și securitatea națională”, deoarece China se află într-o situație de securitate „instabilă și incertă”.

Chiar dacă Xi a ordonat armatei să se concentreze asupra pregătirii de război și în 2013, la scurt timp după ce a preluat puterea, și din nou în 2017, analiștii politici spun că de data aceasta și-a intensificat în mod semnificativ retorica. Într-o vizită similară la centrul de comandă în 2016, el le-a spus ofițerilor să fie „loiali” și „plini de resurse” în luptă și „curajoși și capabili să câștige războaiele”.

Preşedintele american Joe Biden se va întâlni cu omologul său Xi Jinping pe 14 noiembrie, în Bali (Indonezia), pe marginea summitului G20, a anunţat joi Casa Albă, într-un moment de vii tensiuni între cele două superputeri, relatează AFP. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel