Biden, după retragerea armatei SUA din Afganistan: Nu trebuie folosită ca răspuns la orice problemă pe care o vedem în lume
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Joe Biden
Sursa foto: Facebook Joe Biden
Preşedintele Joe Biden a apărat retragerea haotică a SUA din Afganistan, afirmând că a fost un pas necesar.

Preşedintele Joe Biden a apărat, într-un discurs susţinut marţi la ONU, retragerea haotică a SUA din Afganistan, afirmând că a fost un pas necesar pentru a îndrepta atenţia politicii americane către provocările globale pe care le reprezintă sistemele anti-democratice, pandemia de COVID-19 şi schimbarea climatică, relatează Reuters.

"Am încheiat 20 de ani de conflict în Afganistan şi, odată ce încheiem o eră de război neobosit, începem o nouă eră de diplomaţie neobosită", a spus Biden, în prima sa apariţie în calitate de preşedinte al SUA la Adunarea Generală a ONU, scrie Agerpres.

"Misiunea trebuie să fie clară şi realizabilă"

Criticat după retragerea din Afganistan, Biden a jurat să apere interesele naţionale ale SUA, dar a spus că "misiunea trebuie să fie clară şi realizabilă", iar armata americană "nu trebuie folosită ca răspuns la orice problemă pe care o vedem în lume". Biden a sperat să prezinte o argumentaţie convingătoare că SUA rămân un aliat de încredere pentru partenerii lor din întreaga lume, după anii de politici de tip "America First" ale predecesorului său Donald Trump, comentează Reuters.

Biden a spus că lumea se confruntă cu un deceniu decisiv şi că abordarea unei varietăţi de provocări "va depinde de abilitatea noastră de a recunoaşte umanitatea noastră comună". El a spus că "în loc să continuăm să luptăm războaiele trecutului, ne îndreptăm privirea" spre provocări precum pandemia globală, răspunzând schimbării climatice, ameninţării cibernetice şi schimbării "dinamicii globale a puterii".

Washingtonul "va anunţa angajamente suplimentare" pentru a stimula vaccinarea în ţările mai puţin avansate miercuri, în cadrul unui summit virtual pe care îl organizează, a spus Joe Biden în discursul susţinut în faţa Adunării Generale a ONU, potrivit AFP. Preşedintele american a promis, de asemenea "dublarea din nou" a cuantumului ajutorului internaţional acordat de SUA ţărilor mai puţin avansate pentru a face faţă schimbării climatice, fără a preciza despre ce sumă este vorba.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel