Joe Biden, discuție cu Emmanuel Macron privind ameliorarea relațiilor bilaterale
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Joe Biden, discuție cu Emmanuel Macron privind ameliorarea relațiilor bilaterale / Foto: Facebook Joe Biden
Joe Biden, discuție cu Emmanuel Macron privind ameliorarea relațiilor bilaterale / Foto: Facebook Joe Biden
Joe Biden a avut o discuție telefonică cu Emmanuel Macron privind ameliorarea relațiilor bilaterale.

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său francez Emmanuel Macron au avut vineri o convorbire telefonică, în cadrul eforturilor de a aplana diferendele în urma crizei submarinelor australiene, Casa Albă confirmând vizita vicepreşedintei Kamala Harris la Paris, relatează Agerpres, citând AFP.

Cei doi lideri au discutat cu privire la eforturile necesare pentru a întări Europa apărării, asigurând în acelaşi timp o complementaritate cu NATO, se arată într-un comunicat al executivului american.

Alte subiecte abordate în cadrul discuției


Alte subiecte abordate includ situaţia din Sahel şi cooperarea în regiunea Indo-Pacific.

Această convorbire precede o întrevedere între Joe Biden şi Emmanuel Macron care ar urma să aibă loc la reuniunea G20 de la Roma, la sfârşitul lunii octombrie, şi care va fi urmată de vizita la Paris a vicepreşedintei SUA Kamala Harris, confirmată de Casa Albă. Vicepreşedinta Statelor Unite se va deplasa pe 11 şi 12 noiembrie la Paris, unde va fi primită de Emmanuel Macron.

Kamala Harris şi Emmanuel Macron vor discuta despre importanţa relaţiei transatlantice pentru pace şi securitate în lume şi vor sublinia importanţa parteneriatului nostru pentru provocările planetare precum COVID-19 şi criza climatică, abordând şi probleme precum Sahel şi regiunea Indo-Pacific, a precizat Casa Albă.

Motivul răcirii relațiilor dintre SUA și Franța


Convorbirea dintre cei doi lideri şi vizita vicepreşedintei SUA survin într-o fază de încălzire a relaţiilor dintre Paris şi Washington după criza provocată de anunţarea, la mijlocul lunii septembrie, a unei noi alianţe între Statele Unite, Australia şi Regatul Unit.

Luna trecută, Australia a rupt fără avertisment contractul pentru achiziţionarea a 12 submarine franceze cu propulsie convenţională, în valoare de 90 de miliarde de dolari, optând să cumpere în schimb nave cu propulsie nucleară, de concepţie americană.

Decizia a provocat un conflict diplomatic major cu Franţa, care a declarat public că nu mai poate avea încredere în guvernul australian, acuzându-i oficialii că au minţit şi punând sub semnul întrebării continuarea acordului comercial. Guvernul francez şi-a rechemat ambasadorii de la Canberra şi Washington, în semn de protest faţă de comportamentul aliaţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel