Joe Biden crede că SUA nu vor intra în recesiune
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Facebook Joe Biden
Facebook Joe Biden
Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că ţara sa nu va cunoaşte recesiunea, deşi cifrele de creştere care vor fi publicate la sfârşitul acestei săptămâni ar putea arăta că economia s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, relatează AFP.

"Cred că nu vom avea recesiune", a declarat el jurnaliştilor.

Citând cifrele puternice de ocupare a forţei de muncă, preşedintele a spus că speră într-o aterizare uşoară, în care ţara "va trece de la această creştere rapidă la o creştere stabilă".

De asemenea, secretara Trezoreriei, Janet Yellen, şi-a exprimat optimismul că Statele Unite vor reuşi să evite o recesiune în următoarele luni, datorită stării de sănătate a pieţei muncii şi a consumului.

O încetinire economică pare inevitabilă, dar o recesiune "pur şi simplu nu este compatibilă cu tipul de piaţă a muncii pe care o vedem", a spus ea pe 19 iulie.

Creşterea Produsului Intern Brut (PIB) american în al doilea trimestru va fi publicată pe 28 iulie. O recesiune este definită ca două trimestre consecutive de creştere negativă.

Recesiunea poate fi evitată în SUA, anunță șefa finanțelor de la Washington

Secretarul de stat al Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat, duminică, că creșterea economică a SUA încetinește și a recunoscut riscul unei recesiuni, dar a spus că o recesiune nu este inevitabilă.

Invitată la emisiunea „Meet the Press” de la NBC, aceasta a spus că numărul mare de angajări și cheltuielile consumatorilor au arătat că economia SUA nu este în prezent în recesiune.

Angajarea în SUA a rămas robustă în iunie, cu 372.000 de locuri de muncă create, rata șomajului menținându-se la 3,6%. A fost a patra lună consecutivă cu câștiguri de peste 350.000 de locuri de muncă.

„Nu așa arată o economie în recesiune”, a spus Yellen. „Dar suntem într-o perioadă de tranziție în care creșterea încetinește și acest lucru este adevărat.”

Totuși, datele de săptămâna trecută au sugerat că piața muncii se atenuează, odată cu noile cereri de ajutor de șomaj care au atins cel mai ridicat punct din ultimele opt luni.

Yellen a spus că inflația „este mult prea mare”, iar recentele creșteri ale ratelor dobânzilor din Rezerva Federală au ajutat la readucerea sub control a creșterii prețurilor.

În plus, administrația Biden vinde petrol din Rezerva Strategică de Petrol, despre care Yellen a spus că a ajutat deja la scăderea prețurilor la pompă.

„Am văzut prețurile la pompă, doar în ultimele săptămâni, scăzând cu aproximativ 50 de cenți (per galon/ 1 galon=4.54609 litri)”, a spus ea.

Yellen, care a fost șefa Rezervei Federale, speră că Fed poate revigora economia suficient pentru a reduce prețurile fără a declanșa o recesiune economică amplă.

„Nu spun că vom evita cu siguranță o recesiune”, a spus Yellen. „Dar cred că există o cale care menține piața muncii puternică și prin care putem reduce inflația”.

Produsul intern brut al SUA, o măsură largă a sănătății economice, a scăzut cu o rată anuală de 1,6% în primul trimestru, iar un raport de joi este de așteptat să arate un câștig de doar 0,4% în trimestrul al doilea, potrivit economiștilor chestionați de Reuters.

"Recesiunea este o slăbiciune generală a economiei. Nu vedem asta acum", a spus Yellen.

Unii economiști și analiști au definit în mod tradițional o recesiune ca două trimestre consecutive de contracție a PIB-ului. Dar grupul de cercetare privat care este arbitrul oficial al recesiunilor din SUA analizează, în schimb, o gamă largă de indicatori, printre care locurile de muncă și cheltuielile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel