Joe Biden avertizează Israelul. Ofensiva de la Rafah, fără un "plan credibil" pentru civili
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Președintele Joe Biden a avertizat Israelul să nu lanseze o operațiune militară în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, fără un plan "credibil" de protecție a civililor, a anunțat duminică Casa Albă.

Biden a discutat duminică cu premierul Benjamin Netanyahu, în contextul în care Israelul plănuiește o ofensivă în regiunea care se învecinează cu Egiptul, la sud de fâșie.

Totuși, în ciuda convorbirii, Netanyahu a părut sfidător în timpul unui interviu acordat duminică postului ABC News.

Vorbind pentru rețeaua americană, el a spus: "O vom face. Vom pune mâna pe batalioanele teroriste Hamas rămase în Rafah".

Netanyahu a declarat că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) cred că există patru celule Hamas care operează în Rafah.

Dar el a dat asigurări că IDF va efectua operațiunea doar "în timp ce va asigura un pasaj sigur pentru populația civilă", fără a sugera când ar putea avea loc.

Cea mai recentă strategie militară israeliană a declanșat condamnări pe scară largă în întreaga lume.

Biden a declarat anterior că răspunsul Israelului la atacurile din 7 octombrie a fost "exagerat".

Întrebat unde ar putea fi așteptați acești oameni să se mute din nou, Netanyahu a spus că există zone la nord de orașul Rafah "deja curățate de către IDF".

Egiptul, care se învecinează cu regiunea și operează punctul de trecere a frontierei Rafah în Gaza, a declarat că o astfel de ofensivă ar încălca dreptul internațional și ar risca o criză a refugiaților care s-ar extinde pe teritoriul său.

Egiptul a amenințat că va suspenda tratatul de pace cu Israelul, acordurile de la Camp David, care reprezintă o sursă cheie de stabilitate în Orientul Mijlociu, dacă Netanyahu își va continua planul.

Atunci când trupele israeliene au intrat pentru prima dată în Gaza anul trecut, au spus populației din fâșie să părăsească nordul în mai puțin de 24 de ore și să se deplaseze spre sud, spre zone precum Rafah.

Aproximativ 1,4 milioane de locuitori din Gaza s-au mutat acum acolo, majoritatea în tabere improvizate sau "orașe de corturi".

Întrebat unde ar putea fi așteptați acești oameni să se mute din nou, Netanyahu a spus că există zone la nord de orașul Rafah "deja curățate de către IDF".

În timpul interviului acordat postului ABC News, Netanyahu a susținut că dacă nu se va acționa în legătură cu Rafah, Israelul va pierde războiul.

Dar, a spus el, dacă operațiunea va avea loc "victoria este la îndemână".

Întrebat ce înseamnă victoria, el a adăugat: "Nu trebuie să omori până la ultimul terorist... trebuie să dezmembrezi Hamas ca forță militară".

De asemenea, a fost interogat cu privire la ostaticii israelieni rămași în Gaza. În replică, el a spus că el crede că există încă destule persoane dispărute "pentru a justifica tipul de eforturi pe care le facem".

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că peste 28.000 de palestinieni au fost uciși de la 7 octombrie, majoritatea femei și copii, iar peste 67.000 de persoane au fost rănite.

Israelul a declarat război după ce câteva mii de militanți Hamas au atacat sudul Israelului, ucigând 1.300 de persoane și luând 250 de ostatici, dintre care nu toți au supraviețuit, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel