Data actualizării:
Data publicării:

Joe Biden a dezvăluit  "materiale clasificate". Nu se va confrunta cu acuzații penale după ce acesta s-a prezentat ca un "om în vârstă cu o memorie slabă"

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Robert Hur a declarat că acțiunile lui Biden "prezintă riscuri serioase pentru securitatea națională", după ce a concluzionat că președintele "a reținut și dezvăluit în mod intenționat materiale clasificate".

"Am luat în considerare faptul că, la proces, Biden s-ar prezenta probabil juriului, așa cum a făcut-o în timpul interviului nostru cu el, ca un om în vârstă simpatic, bine intenționat, cu o memorie slabă", a scris el.

Fostul președinte Donald Trump, care se confruntă cu o acuzație de 40 de capete de acuzare pentru păstrarea de documente clasificate, a denunțat decizia ca fiind marca unui "sistem de justiție pe două niveluri".

Biden a salutat concluzia raportului, adăugând că "a cooperat complet" și a acceptat cinci ore de interviuri în persoană chiar și în cele două zile care au urmat atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Richard Sauber, consilierul special al președintelui, a declarat că greșelile la împachetarea documentelor în timp ce părăsește funcția sunt "din păcate un lucru obișnuit" și s-au întâmplat cu fiecare administrație din ultimii 50 de ani.

Dar a adăugat că nu sunt de acord cu "o serie de comentarii inexacte și nepotrivite" din raportul consilierului special.

Raportul l-ar putea stânjeni pe Biden, în vârstă de 81 de ani, pe fondul criticilor potrivit cărora este prea bătrân pentru a mai exercita încă un mandat de patru ani - după ce a încercat, de asemenea, să creeze un contrast cu Trump în ceea ce privește etica personală și securitatea națională.

Hur a scris că memoria sa a fost "semnificativ limitată" atunci când a fost interogat de membrii echipei sale de urmărire penală.

"Tocmai a găsit toate lucrurile clasificate la parter"

Ancheta a descoperit că Biden a luat informații clasificate despre războiul american din Afganistan și alte chestiuni de securitate națională.

În februarie 2017, Biden i-a spus unui scriitor care lucra la memoriile sale într-o casă pe care o închiria în Virginia că "tocmai a găsit toate lucrurile clasificate la parter".

Raportul domnului Hur a afirmat că această conversație a creat "cel mai bun caz" pentru acuzații împotriva domnului Biden, dar a scris, de asemenea, că este posibil ca documentele să fi fost duse la domiciliul său în timp ce era vicepreședinte, când avea autoritatea necesară.

Membrii echipei juridice a lui Biden au găsit documentele clasificate în biroul său din Washington și la reședința sa personală din Wilmington, în Delaware.

Care este diferența față de cazul lui Donald Trump?

Într-o declarație, Trump a calificat decizia raportului drept o "urmărire penală selectivă neconstituțională", în timp ce se luptă cu propriul său caz în jurul confiscării de dosare clasificate.

Deși cele două cazuri au asemănări, există și unele diferențe notabile.

Trump a fost acuzat după ce procurorii au declarat că a refuzat timp de luni de zile să predea cutii cu dosare prezidențiale la complexul său Mar-a-Lago și a luat măsuri pentru a ascunde documentele după ce guvernul american a cerut returnarea lor.

O percheziție a FBI în august 2022 a scos la iveală peste 100 de documente secrete pe proprietate, susțin procurorii.

El a pledat nevinovat și i-a acuzat pe procurori de motivații politice înaintea unui proces programat pentru luna mai, care este posibil să fie amânat.

Avocații lui Biden au declarat că au notificat Arhivele Naționale după ce au găsit un "număr mic" de documente clasificate în noiembrie 2022.

Documente suplimentare au fost găsite ulterior într-un garaj și într-o bibliotecă din casa sa din Delaware și au fost predate Departamentului de Justiție, conform Sky News.

Declarația lui Biden despre documentele clasificate

"Vorbim de documentele clasificate, trimise în arhive și de cooperarea cu investigatorii. Asta e distincția pe care trebuie să o facem. Ideea este că acest consiliu special a hotărât să nu mergem mai departe și și-a încheiat activitatea. O să mă concentrez pe activitatea mea așa cum am făcut mereu. O să merg la serviciu, în fiecare zi în care pot să fac asta, ca și voi. Le mulțumesc celor din cameră care au arătat că suntem uniți. Nu am îndoieli referitoare la modul în care se va proceda mai departe", a afirmat Biden conform Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel