Joe Biden a decis prima întâlnire cu un lider străin
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Joe Biden şi-a stabilit prima intalnire cu un lider extern
Joe Biden şi-a stabilit prima intalnire cu un lider extern
Joe Biden, noul preşedinte al SUA, a decis care este primul lider străin cu care se va întâlni oficial. 

Preşedintele american Joe Biden va discuta vineri telefonic cu premierul canadian Justin Trudeau, acesta urmând să fie primul său dialog cu un lider străin în calitate de şef al statului, conform anunţului făcut de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, informează joi AFP.

Cei doi lideri "vor discuta cu siguranţă despre relaţia foarte importantă" dintre Statele Unite şi Canada, precum şi despre "decizia sa privind oleoductul Keystone", a adăugat aceasta.

Proiectul acestei conducte între Statele Unite şi Canada, susţinut de Ottawa dar criticat de ecologişti, a fost lansat în 2008, anulat pentru prima dată de Barack Obama din motive de mediu şi apoi reînviat de Donald Trump din motive economice. Revocarea ordinului predecesorului său a fost una din promisiunile de campanie electorală ale lui Biden, ca parte a planului său de combatere a schimbărilor climatice, scrie Agerpres. 

Primele întâlniri, cu aliaţii şi partenerii SUA



Primele contacte externe ale preşedintelui Joe Biden vor fi rezervate "partenerilor şi aliaţilor" SUA, a mai precizat Psaki.

"El consideră că este important să reconstruim aceste relaţii şi să abordăm provocările şi ameninţările cu care ne confruntăm în lume cu SolarWinds", a spus ea, referindu-se la atacul cibernetic masiv asupra SUA detectat în decembrie şi atribuit Rusiei de serviciile secrete americane.

Donald Trump, al cărui mandat a fost marcat de relaţii tensionate cu aliaţii tradiţionali ai Washingtonului, a acuzat China ca fiind sursa acestei intruziuni în software-ul guvernului american şi a mii de companii private.

Momentan nu este planificat niciun contact cu preşedintele rus Vladimir Putin, a adăugat Jen Psaki. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel