Joe Biden a anunțat că ar vrea să candideze pentru un nou mandat în 2024
Joe Biden, actualul președinte al SUA, a anunțat ca și-ar dori să candideze pentru un nou mandat în fruntea țării.
Preşedintele american Joe Biden, care împlineşte 80 de ani în noiembrie, a declarat vineri că intenţionează să candideze pentru al doilea mandat în 2024, precizând că nu a luat încă o decizie oficială, transmite AFP.
Întrebat de canalul MSNBC, liderul democrat de la Casa Albă a răspuns că dacă nu s-a hotărât imediat este pentru că, de îndată ce ar face anunţul,"se activează o serie întreagă de reguli" şi "va trebui să mă comport ca un candidat"."Nu am luat încă decizia oficial, dar aceasta este intenţia mea; intenţia mea de a candida din nou şi avem timp să luăm această decizie", a spus el.
Joe Biden, cel mai în vârstă președinte american
Întrebat dacă soţia sa, Jill, este de acord cu o nouă candidatură a sa, Joe Biden a dat de înţeles că da."Soţia mea crede că facem ceva foarte important şi că nu ar trebui să renunţ", a spus el după o pauză.
Cel mai în vârstă preşedinte ales vreodată în Statele Unite, Joe Biden va aniversa 80 de ani pe 20 noiembrie. El ar urma să aibă 82 de ani la începutul unui posibil al doilea mandat.
Preşedintele Biden şi partidul său se pregătesc să treacă testul alegerilor parlamentare de la jumătatea mandatului, care au loc pe 8 noiembrie, o etapă în mod tradiţional dificilă pentru preşedintele în exerciţiu.
Printre candidaţii republicani pentru aceste alegeri, mai mulţi fac campanie continuând să susţină, în mod fals, că alegerile prezidenţiale din 2020, câştigate de Joe Biden, i-au fost "furate" predecesorului său, Donald Trump. Acesta cochetează din ce în ce mai deschis cu ideea de a candida din nou în 2024.
Probleme pentru Donald Trump
Totuși, Donald Trump ar putea avea probleme pentru că face obiectul mai multor anchete. Recent, a ieșit la iveală că documentele confiscate în august de la reşedinţa din Florida a fostului preşedinte Donald Trump conţin informaţii extrem de sensibile despre Iran şi China care ar fi putut dezvălui metode de spionaj ale SUA, conform unui articol publicat vineri de Washington Post şi citat de AFP.
Unul din documentele confiscate de anchetatorii federali descrie programul de rachete al Iranului. Un altul "descria activităţi de informare foarte sensibile care vizează China", potrivit cotidianului american, care citează o sursă apropiată de subiect.
După ce a părăsit Casa Albă, fostul preşedinte american a luat cu sine cutii întregi de documente. O lege din 1978 obligă însă orice preşedinte american să transfere toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru arhivelor naţionale.
Peste 10 000 de documente, confiscate din reședința lui Donald Trump
Anchetatorii au confiscat aproape 11.000 de documente într-o percheziţie spectaculoasă bazată pe un mandat pentru "reţinerea de documente clasificate" şi "obstrucţionarea unei anchete federale".
Printre aceste documente s-au numărat aproximativ 100 de documente clasificate, dintre care unele clasificate top secret, în mod normal accesibile doar unui cerc foarte restrâns şi în condiţii drastice de securitate. Cu toate acestea, în reşedinţa din Mar-a-Lago au fost depozitate documente în diferite locuri, în special în biroul personal al lui Donald Trump, spaţii nesigure, potrivit ministerului justiţiei, care conduce ancheta, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News