Data actualizării:
Data publicării:

Joe Biden a sosit în Regatul Unit. Se întâlnește cu premierul Sunak și Regele Charles al III-lea

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedintele american Joe Biden a sosit duminică în Regatul Unit, unde se va întâlni cu regele Charles al III-lea şi cu prim-ministrul Rishi Sunak înainte de a se îndrepta către summitul NATO de la Vilnius, apoi în Finlanda, relatează AFP. 

Liderul democrat, care a decolat la bordul Air Force One de la o bază militară din Delaware, a aterizat duminică seara pe aeroportul Stansted, nordul Londrei.

Preşedintele SUA va fi primit luni la Castelul Windsor de regele Charles al III-lea, pentru prima data de la încoronare, la care Joe Biden a fost reprezentat de soţia sa Jill. Cei doi şefi de stat ar urma să abordeze în principal probleme legate de mediu, potrivit Casei Albe.

Preşedintele american urmează să se întâlnească apoi cu prim-ministrul Rishi Sunak în 10 Downing Street. Dar în centrul turneului lui Joe Biden va fi summitul NATO de marţi şi miercuri din capitala Lituaniei, Vilnius, unde aliaţii occidentali vor discuta despre sprijinul lor pentru Ucraina împotriva invaziei ruse.

Democratul speră să profite de această ocazie pentru a convinge Turcia să accepte candidatura Suediei la NATO, notează AFP.

Citește și - Probleme mari în Guvernul Marii Britanii. Un ministru important a demisionat şi a lansat un atac la adresa premierului Rishi Sunak

Planurile Suediei de a face același lucru au fost blocate de Turcia, care o acuză de adăpostirea teroriștilor.

Joe Biden se așteaptă să obțină mai mult sprijin din partea dlui Sunak pentru a ajuta la încheierea unui acord cu Turcia. Subiectul este de așteptat să fie pe agenda NATO din Lituania - alături de creșterea stocurilor de muniție și revizuirea planurilor de apărare.

Summitul de la Vilnius este o şansă de a demonstra determinarea fermă privind descurajarea ambiţiilor nucleare nord-coreene (Yoon Suk-yeol)

Preşedintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a declarat că summitul din această săptămână al liderilor NATO reprezintă o şansă de a demonstra clar determinarea fermă internaţională de a descuraja ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord. Dl Yoon a anunţat că va solicita membrilor NATO să se gândească la modul de gestionare a ameninţării pe care o reprezintă arsenalul nuclear tot mai mare al Coreei de Nord, scrie BBC.

Întrevedere între liderii Turciei şi Suediei în ajunul summitului NATO de la Vilnius

 

În ajunul summitului NATO din Lituania, liderii Turciei şi Suediei urmează să aibă o întrevedere privind posibilitatea ca Turcia să deblocheze accesul Suediei la alianţa militară transatlantică.

Premierul suedez, Ulf Kristersson, va face un ultim efort pentru a-l convinge pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, să renunţe la opoziţia privind aderarea Suediei. Ankara cere Suediei să-şi înăsprească legislaţia privind situaţia kurzilor suspectaţi a fi militanţi care trăiesc în ţară.

Dl Kristersson a declarat că Suedia a modificat legislaţia relevantă şi a ridicat embargoul asupra armelor impus Ankarei. Duminică, preşedintele american, Joe Biden, a discutat telefonic cu dl Erdoğan şi a reiterat sprijinul acordat Suediei în privinţa aderării la NATO, scrie Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel