Jocurile Olimpice au loc astăzi și datorită unui român. Cine a fost misteriosul latifundiar care a finanțat reactivarea Olimpiadei / foto în articol
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace
Anul acesta are loc cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice moderne, evenimentul de la Paris reunind peste 200 de țări.

Jocurile Olimpice au fost reactivate la finele secolului al XIX-lea, după ce împăratul roman Teodosiu I le-a interzis în anul 393. Motivul pentru care acesta nu a mai permis desfășurarea competiției a fost prejudecata religioasă. Împăratul era creștin, iar Jocurile Olimpice erau destul de legate de tradițiile păgâne pre-creștine.

Împăratul a ordonat distrugerea clădirilor Olimpiei, după 12 secole în care Jocurile Olimpice s-au desfășurat neîntrerupt o dată la patru ani. În Antichitate au avut loc 293 de ediții ale Olimpiadei.

Reactivarea Jocurilor Olimpice

La finalul secolului al XIX-lea, din inițiativa lui Pierre de Coubertin, la primul congres al Comitetului Internațional Olimpic (CIO), desfășurat între 18 și 23 iunie 1894 la Paris, s-a decis ca orașul Atena din Grecia să fie gazda Jocurilor Olimpice din 1896, potrivit Wikipedia.

La aceste jocuri au participat 14 țări și 241 de sportivi, care au concurat în 43 de probe din 9 sporturi diferite. Deși numărul de participanți poate părea mic în comparație cu standardele actuale, la acea vreme reprezenta cea mai mare participare internațională la un eveniment sportiv. Ceremonia de deschidere a fost oficiată de regele George I al Greciei și a coincis cu celebrarea a 75 de ani de la obținerea independenței Greciei.

Respectând tradiția antică greacă, femeile nu au participat la aceste prime jocuri olimpice. Totuși, Stamata Revithi, supranumită Melpomene după muza tragediei în mitologia greacă, a protestat alergând maratonul pe 11 aprilie, la o zi după ce bărbații au terminat această probă.

După finalizarea jocurilor, De Coubertin și CIO, împreună cu regele George I și alți competitori de la Atena, au propus ca toate Jocurile Olimpice să se desfășoare în Atena. Cu toate acestea, Jocurile Olimpice de vară din 1900 erau deja programate să aibă loc la Paris, iar, exceptând așa-numitele Jocuri Intercalate din 1906, Olimpiada nu a revenit la Atena decât în 2004.

Ce știe foarte puțină lume e că latifundiarul român Evanghelie Zappa a avut o contribuție semnificativă la revitalizarea tradițiilor olimpice.

Cine a fost Evanghelie Zappa

Evanghelie Zappa s-a născut într-o familie de aromâni, în anul 1800, în satul Labovë e Madhe, în Epirul de Nord, în nord-vestul Greciei, la acea vreme teritoriu aflat sub stăpânirea Imperiului Otoman, acum parte a districtului Gjirokastër din Albania. Evanghelie Zappa a deținut numeroase moșii în jurul capitalei, București, dar și în Bărăgan.

A devenit celebru la vremea lui prin strădaniile de reînviere a Jocurilor Olimpice. Astăzi, această etapă a istoriei lor este denumită preolimpică. În 1850, la inițiativa poetului romantic Alexandru Suțu, când problema de a relansa ceremonii antice și concursuri a fost discutată în Grecia, Evanghelie Zappa a început să ia în considerare modul în care aceste jocuri ar putea fi reînviate și chiar a propus ca acestea să fie numite "Olimpice".

Zappa a redactat un memorandum în care a propus ca noua instituție să stabilească faptul că ar ajuta Grecia să țină pasul cu revoluția industrială. Memorandumul a fost trimis la începutul anului 1856 în care se propunea ca jocurile să fie organizate la Atena, la 25 martie 1857.

Evanghelie Zappa și-a luat angajamentul să plătească acest eveniment, precum și să construiască o clădire olimpică. Clădirea va funcționa, de asemenea, ca un muzeu de antichități. Pentru a accelera acest plan, el a trimis imediat 2000 de florini austrieci în primul rând pentru a acoperi costurile Olimpiadei Zappeiane.

A finanțat construcția Zappeionului în Atena, un complex de clădiri, cu stadion, amfiteatru de conferințe și cu săli de gimnastică, plus multe ajutoare materiale.

În România, el a sprijinit înființarea Academiei Române și a sprijinit reclădirea capitalei București, pârjolite de un mare incendiu. Alte donații au fost trimise de el către instituțiile locurilor sale de naștere sau în alte părți din fostul Imperiu Otoman. Astăzi, Școala din Broșteni, Ialomița îi poartă numele.

Evanghelie Zappa a murit la 19 iunie 1865, în Broșteni, comuna Ion Roată din județul Ialomița.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel