Data publicării:

Jocurile Olimpice 2024 - Rușii și belarușii vor participa ca sportivi neutri

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Reuters: Nici sportivii care susțin activ războiul din Ucraina nu vor fi eligibili.

"Jocurile Olimpice - Rușii și belarușii care se califică în sporturile lor pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 vor putea participa ca sportivi neutri, fără a folosi steaguri, embleme sau imnuri ale țărilor lor, a declarat vineri Comitetul Olimpic Internațional (CIO), notează Reuters.

Acestor sportivi le fuseseră inițial interzisă participarea la nivel internațional după invazia Rusiei în Ucraina anul trecut.

În luna martie, totuși, CIO a emis o primă serie de recomandări pentru federațiile sportive internaționale de a permite revenirea sportivilor ruși și belaruși, iar aceștia au fost ulterior admiși în majoritatea competițiilor.

"Comitetul Executiv (EB) al CIO a decis că Sportivii Neutri Individuali (AINs) care s-au calificat prin sistemele de calificare existente ale Federațiilor Internaționale (IFs) vor fi considerați eligibili pentru a concura la Jocurile Olimpice Paris 2024, conform condițiilor descrise în continuare", a menționat organismul olimpic într-o declarație.

"Sportivii neutri individuali sunt acei sportivi cu pașaport rus sau belarus."

Sportivii neutri din Rusia și Belarus vor putea participa doar la competițiile individuale, neexistând posibilitatea ca echipele celor două țări să ia parte la Jocurile de la Paris.

CIO, care în luna octombrie a suspendat Comitetul Olimpic Rus pentru recunoașterea organizațiilor regionale din patru teritorii anexate din Ucraina, a declarat de asemenea că sportivii care susțin activ războiul din Ucraina nu vor fi eligibili.

De asemenea, s-a menționat că niciun oficial guvernamental sau de stat rus sau belarus nu va primi invitație sau acreditare pentru Paris 2024.

Cu toate acestea, s-a subliniat că sportivii nu ar trebui să fie pedepsiți pentru acțiunile guvernelor lor.

"Protejarea drepturilor sportivilor individuali de a participa la competiții în ciuda suspendării Comitetului Olimpic Național este o practică bine stabilită, respectând drepturile omului", a explicat CIO.

Ucraina a exprimat opoziția față de prezența sportivilor ruși, chiar și ca sportivi neutri, la Jocurile Olimpice de la Paris.

Din cei 4.600 de sportivi din întreaga lume care s-au calificat până acum pentru Jocurile de la Paris, opt sunt ruși și trei dețin pașaport de Belarus.

Peste 60 de ucraineni s-au calificat. Un total de aproximativ 11.000 de participanți vor lua parte la Jocurile din anul următor.

Atletismul, cel mai important sport al Jocurilor, avea deja o interdicție îndelungată asupra Federației Ruse de Atletism din cauza regimului său de dopaj susținut de stat, însă permitea unui număr de sportivi ruși să concureze ca sportivi neutri, cu condiția să poată demonstra un trecut fără dopaj.

Cu toate acestea, această opțiune a fost eliminată după invazia în Ucraina, toți sportivii ruși și belarusi fiind interziși - o decizie care a fost menținută și în cadrul întâlnirii din acest an a Consiliului.

Președintele World Athletics, Sebastian Coe, a declarat că "toți sportivii, personalul de antrenament, personalul și întregul entourage - pentru a folosi o expresie a CIO - sunt excluși de la seria de evenimente World Athletics pentru viitorul previzibil din cauza situației din Ucraina."

Coe a spus că ar fi fost "de neconceput" ca rușii și belarusii să concureze în Campionatele Mondiale din acest an de la Budapesta și, referindu-se la problemele cu care se confruntă sportivii ucraineni, a afirmat în august că "este o situație intolerabilă și de aceea nu îmi voi schimba opinia prea curând."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel