”Jocurile la prezidențialele de anul acesta, mult mai echilibrate”. Bogdan Chirieac arată ce se întâmplă dacă Marcel Ciolacu pierde cursa
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește în articol ce a declarat analistul politic Bogdan Chirieac despre alegerile prezidențiale din acest an.

Bogdan Chirieac, invitat la televiziunea B1TV, a vorbit despre posibilii candidați la alegerile prezidențiale din acest an.

„Eu sunt convins că Partidul Social Democrat va avea candidat și eu cred că onorabilul candidat va fi președintele partidului, premier în funcție, domnul Marcel Ciolacu. De ce cred acest lucru? Nu 'pe glandă', ci mă gândesc că Marcel Ciolacu ar putea să aibă probleme cu partidul, deși nu cred că va avea fiindcă el controlează foarte bine partidul în acest moment și, în plus, a câștigat toate alegerile și a câștigat un respect. Deci, dacă ar eșua la prezidențiale, partidul nu are categoric un om mai bun decât Marcel Ciolacu ca să-l pună în locul său la președenția partidului. Nu acum, nu știu peste ani de zile ce se va întâmpla.

Trei grupări ”destul de echilibrate”

 

Dacă domnul Marcel Ciolacu nu va candida și va desemna pe altcineva pentru această funcție, iar acel altcineva ar pierde alegerile pentru că dacă pierde Ciolacu, cineva din partid are și mai puține șanse să câștige. Atunci responsabilitatea pierderii alegerilor se duce nu la candidatul pe care l-a numit Ciolacu, ci, în primul rând, la Ciolacu.

Deci, măcar dacă e să aibă probleme, să aibă pe mâna sa. Din aceste considerente cred că domnul Marcel Ciolacu va candida, acum, dacă dânsul sau dânșii vor găsi o soluție mai bună sau specială... În plus, gândiți-vă că anul acesta sunt trei grupări destul de echilibrate: gruparea PSD, gruparea anti-PSD - de mult ori abuziv intitulată de dreapta din care fac parte PNL, USR și ce mai e pe zona asta - și gruparea, să îi spunem politicos, suveranistă din care face parte AUR și SOS.

Turul doi la prezidențiale

 

În turul doi, eu nu știu gruparea suveranistă dacă va vota candidatul anti-PSD și cred că nu știe nimeni lucrul ăsta. Marcel Ciolacu a avut de-a lungul timpului o atitudine foarte deschisă față de UDMR, spre deosebire de PNL care i-a dat afară de la guvernare. PSD-ul a spus: 'Nuuu.. Vrem cu UDMR-ul'. Sigur că liderii UDMR nu sunt ascultați în totalitate de electoratul maghiar - ăsta dă 6%, dar important. Două procente dacă e să-l sprijine în turul doi pe Marcel Ciolacu din UDMR-iști, ar putea să asculte de șefii lor și să voteze cu candidatul PSD.

Deci, vreau să spun că jocurile la prezidențiale anul acesta sunt mult mai echilibrate decât erau cu Iohannis - doamna Dăncilă. Dacă Liviu Dragnea nu ar fi fost arestat a doua zi după alegerile europarlamentare, n-ar fi fost un galop de sănătate pentru Iohannis, care scăzuse foarte mult în iarna anului 2019 în încrederea publicului. Au avut grijă să îi facă din timp doamnei Viorica Dăncilă o imagine inexactă, din punctul meu de vedere. Atunci a fost foarte ușor să o învingă domnul Iohannis pe doamna Dăncilă.

Situația e clară la PNL

 

Deci, ideea că va candida, nu va candida, ne vom lămuri, cred că într-o lună de zile ar trebui să se lămurească. Pe surse am afla că domnul Eduard Hellvig, intens vehiculat fără voia sa în tot ceea ce se spune în media românească că urmează să-l înlocuiască pe domnul Ciucă în funcția de candidat la prezidențiale, nu ar dori acest lucru.

Eu cred că domnul Ciucă va fi candidatul PNL la prezidențiale. Este evidentă opțiunea lui Klaus Iohannis, a fost alături de dânsul la summitul NATO, l-a prezentat liderilor, deci, din punctul ăsta de vedere măcar la PNL știm încotro să stăm. Sigur că PNL-ul are foarte multe bisericuțe, fiecare dintre bisericuțe are candidatul său, în general vor câte o lovitură de palat în fiecare zi ca să schimbe candidatul. Situația la PNL este că nu au suficient curaj ca să meargă mai departe în acest sens, deci vor rămâne așa cum sunt”, a explicat Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
pixel