Joburi care, dacă nu vor dispărea, vor fi profund schimbate. Trăim un moment similar Revoluției Industriale din secolul XIX
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie de la Anna Shvets: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-computer-stress-4226215/
Fotografie de la Anna Shvets: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-computer-stress-4226215/
Trăim într-o lume în care totul se schimbă. Joburile se schimbă. Mediul de lucru se schimbă.

Și care este cheia? Adaptarea. Trebuie cumva să facem față schimbărilor care vin peste noi. Să luăm un exemplu: la un moment dat, un angajat la call center ar putea fi înlocuit de inteligența artificială. Ce va face acea persoană a doua zi? Într-o astfel de situație, probabil că vom avea nemulțumire socială. Ce urmează? Să ne imaginăm că dacă am fi într-o mașină, ar trebui să ne strângem puternic centura și să ne așteptăm la un drum cu gropi mari.

Vor fi multe schimbări pe piața joburilor, iar complexitatea va crește

Totuși există și o parte bună: Inteligența artificială (IA) are, într-adevăr, potențialul de a înlocui locuri de muncă, dar creează și noi oportunități și sporește eficiența în diverse domenii. Locurile de muncă care implică sarcini repetitive și previzibile sunt cele mai expuse riscului de a fi înlocuite. Acest lucru poate duce la o schimbare în cerințele de calificare, favorizând abilități mai tehnice și mai creative.

Deputatul PSD Andi Cristea, raportor general al Consiliului Europei pentru știință și tehnologie, actual candidat pentru Parlamentul European, a vorbit despre schimbările care ne așteaptă.

3. Andi Crist... (andi_cristea_77211900.jpg)

„Societatea se schimbă fundamental, radical. Este suficient să ne uităm în urmă cum arăta societatea, când nu aveam Internet, și cum arată acum”, a zis Andi Cristea.

Întrebat dacă trăim acum, cu schimbări pe bandă rulantă, un moment similar Revoluției Industriale din secolul XIX, Andi Cristea a zis:

„Putem spune că avem, în ultimii 20-30 de ani, inovație tehnologică fără precedent în zona de calcul computațional, cum s-ar spune calculatoare, sisteme de procesare a informației. 

În același timp, din păcate, în ceea ce privește procesele industriale clasice, nu am avut parte de o inovație la fel de accelerată. Altfel spus, un vaport cu marfă, un cargo, care vine din Asia în Europa, tot cu păcură sau motorină funcționează motorul respectiv. 

Tot acest avans tehnologic, care se referă la calculatoare, a luat-o mult în față comparativ cu restul societății. Acest lucru va crea dezechilibre. Avem, de exemplu, inteligența artificială. Trebuie să înțelegem că toate acele joburi care, în prezent, se realizează de către o persoană în fața unui calculator, care introduce informație, iar calculatorul face procese computaționale, în următorii ani, dacă nu vor dispărea, vor fi profund schimbate. Societatea noastră este într-un proces de schimbare accelerat.

Din punct de vedere biologic, capacitatea noastră de adaptare nu mai ține pasul cu avansul tehnologic. Lucrurile acestea nu sunt simple. În cadrul societății produc tot felul de efecte adverse. Schimbarea în sine nu reprezintă progres. Instituțiile europene și naționale încearcă, prin elemente de reglementare, să se asigure că există ordine și progres în acest haos al schimbărilor rapide și accentuate”, a spus Andi Cristea, deputat PSD, actual candidat la alegerile europarlamentare.

4. SURSA: Fac... (andi-cristea_97437100.jpg)

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri electorale la DC News.

Youtube video image

Inteligența artificială (IA) are capacitatea de a înlocui un operator de call center în multe situații. Tehnologiile avansate de IA, cum ar fi chatboții și asistenții virtuali, au demonstrat deja că pot prelua o mare parte din sarcinile tipice ale unui operator de call center. Spre deosebire de operatorii umani, sistemele de IA pot funcționa continuu, oferind suport non-stop clienților. Acest lucru este deosebit de util pentru companiile cu clienți internaționali sau care necesită suport în afara orelor de program. IA poate gestiona simultan un număr mare de solicitări, ceea ce este ideal pentru perioadele de vârf când volumul apelurilor crește semnificativ.

Nu se poate fără factorul uman

Deși IA poate gestiona multe tipuri de solicitări, există încă situații complexe sau care necesită un nivel ridicat de empatie și judecată umană, unde un operator uman este esențial.

Sistemele de IA necesită o perioadă de antrenament și ajustare pentru a se adapta specificului fiecărei companii și tipologiei de clienți. Ele învață și se îmbunătățesc în timp, dar acest proces necesită monitorizare și actualizări continue.

Avantaje ale integrării IA în call center-uri

 

Automatizarea poate reduce semnificativ costurile operaționale, eliminând necesitatea de a angaja și instrui un număr mare de operatori umani. IA poate prelua sarcinile repetitive, permițând operatorilor umani să se concentreze pe probleme mai complexe și pe interacțiuni care necesită o abordare personalizată. Implementarea IA poate standardiza răspunsurile și poate asigura un nivel constant de calitate a serviciilor oferite clienților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel