"Joacă-te frumos", expresia care răsună din toate locurile de joacă. Ce poate însemna, de fapt?
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Scott Webb, Pexels
Fotografie de la Scott Webb, Pexels
Nu am copii. Nu înţeleg, pe deplin, responsabilitatea de a fi părinte şi de a avea grijă permanent de o fiinţă mică, în creştere, a cărei nevoie de explorare te poate obosi, exaspera, surprinde şi bucura în acelaşi timp.

Am vrut să încep aşa pentru a trasa o linie de la bun început. Pentru a fi clar că nu vreau şi nu îmi propun să educ pe nimeni. Că tot ce vreau este să pun o întrebare: ce înseamnă "joacă-te frumos"? 

Aud, adesea, prin parcuri, pe stradă, de la bunici şi părinţi către copii, sintagma asta. Am auzit-o adesea şi când eram eu copil, spusă atât mie, cât şi altor copii din jurul meu. "Joacă-te frumos!" sau "De ce nu puteţi şi voi să vă jucaţi frumos?". Ce înseamnă asta? 

Conform DEX, "a te juca" înseamnă "a-ţi petrece timpul amuzându-te". Deci pornim, categoric, de la ceva care este deja frumos. Jocul nu are implicaţii urâte, nu? Pentru că atunci cineva nu s-ar mai distra şi, astfel, nu ar mai fi un joc. 

Şi atunci, ce înseamnă "joacă-te frumos"? Înseamnă, cumva, "nu scoate prea multe sunete"? Sau poate "nu face mizerie"? Sau o fi, mai degrabă, "stai acolo, în punct fix, fără să faci prea multe"? 

Ne plângem, adesea, că cei mici de astăzi nu mai petrec timp afară, cu alţi copii de vârsta lor, ci aleg tehnologia, ecranele, jocurile pe diverse console. Dar în rarele momente când aceştia vor să fie cu alţi copii, încercăm să îi înfrânăm, să le ataşăm o lesă invizibilă, de care să tragem când ni se pare nouă că ceva nu e frumos. Un sunet, un ţipăt, o căzătură din alergare, orice. 

Iar sintagma asta fără sens, "joacă-te frumos", e aproape mereu urmată de "altfel mergem în casă". În aceeaşi casă din care ne plângem că cel mic nu vrea să iasă, că alege calculatorul, tableta, telefonul sau consola. 

Problema, mi se pare, este că vrem ca cei mici să se "joace frumos", fără să le explicăm neapărat ce înseamnă "frumos". Vrem ca ei să respecte nişte norme sociale pe care noi le-am învăţat în 20-30-40 de ani sau poate chiar mai mult. Vrem să nu alerge, să nu strige, să nu facă zgomot, pentru că nivelul nostru de toleranţă la astfel de lucruri a scăzut. Vrem să nu sară în băltoacă, pentru că ne gândim doar la faptul că trebuie să băgăm hainele alea la spălat, vrem să nu se tăvălească în pământ sau iarbă, vrem să nu facă nimic din ce ne-ar scoate pe noi din zona de confort. Zonă care, pentru ei, nu există, dar în care facem eforturi supraomeneşti să îi băgăm. Deşi nu le este confortabil! 

Şi atunci, nu pot decât să închei cu o întrebare. Dacă asta înseamnă "joacă-te frumos", de ce ne mai chinuim să îi îndemnăm la joacă?

*acest articol reprezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel