JO Tokyo 2020 - Avertisment Greenpeace privind nivelul radiațiilor după dezastrul de la FUKUSHIMA
Autor: Sebastian Florea | Publicat pe: 04 dec 2019 / 17:01
WhatsApp
JO 2020 Tokyo, mascote.
Greenpeace a publicat rezultatele anchetelor pe care le-a făcut în apropierea unui centru sportiv din Japonia, subliniind că zona nu este perfect curată din punctul de vedere al radiațiilor provocate de dezastrul nuclear de la Fukushima.

Organizaţia pentru protecţia mediului Greenpeace a anunțat miercuri că a detectat "puncte calde" de radiaţii în regiunea Fukushima, aproape de locul unde va porni flacăra olimpică în Japonia, scrie AFP, preluat de Agerpres. Ministerul japonez al Mediului a indicat la rândul său că zona în ansamblul ei este sigură, precizând că discută cu colectivităţile locale pentru o supraveghere a regiunii înaintea debutului Jocurilor Olimpice pe 24 iulie.

Greenpeace a cerut o nouă măsurare a radiaţiilor şi eforturi suplimentare de purificare, precizând că anchetele sale au relevat zone cu niveluri ridicate de radiaţii aproape de J-Village, un complex sportiv situat la circa 20 km de centrala nucleară devastată în 2011 de un tsunami.

Guvernul japonez doreşte să profite de Jocurile Olimpice pentru a arăta că regiunea şi-a revenit după triplul dezastru - cutremur cu magnitudinea 9, tsunami, catastrofă nucleară - şi are intenţia să folosească J-Village ca punct de plecare pentru traseul japonez al flăcării olimpice în luna martie

Rezultate măsurători Greenpeace

Conceput iniţial ca un centru de antrenament pentru sportivi, J-Village a fost mai mulţi centru operaţional de luptă împotriva consecinţelor catastrofei nucleare din 2011 şi pentru curăţarea centralei. În aprilie el a redevenit centru sportiv.

G Ad:

Greenpeace susţine că a detectat în această regiune niveluri de radiaţie de 1,7 microsieverţi pe oră la un metru deasupra solului. Această cifră trebuie comparată cu nivelul admis de normele de securitate naţionale japoneze de 0,23 microsieverţi pe oră şi cu nivelul obişnuit la Tokyo de circa 0,04 microsieverţi pe oră.

La nivelul solului, aceste "puncte calde" au afişat 71 microsieverţi pe oră, a afirmat Greenpeace. Totuşi, site-ul J-Village a afişat un nivel la intrarea în centru de 0,111 microsieverţi pe oră miercuri, în timp ce unul dintre terenurile sale a afişat 0,085 microsieverţi pe oră.

Tokyo Electric Power, operator al centralei de la Fukushima, a declarat că a curăţat marţi aceste puncte după ce a primit ordin de la ministerul Mediului. Greenpeace a precizat că a transmis măsurătorile sale guvernului japonez şi organizatorilor locali şi internaţionali ai JO. Greenpeace va publica anul viitor un raport în privinţa acestui subiect.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro