JO 2020. Rusia riscă să nu participe
Data publicării:
Autor: Cătălin Șerban
WhatsApp
EHF EURO 2018, la debut. Rusia - Franţa, rezultat surpriză. foto: @ehfeuro
EHF EURO 2018, la debut. Rusia - Franţa, rezultat surpriză. foto: @ehfeuro
Agenţia Mondială Anti-Doping (AMA/WADA) a recomandat vineri declararea Agenţiei ruse antidoping (RUSADA) ca ''neconformă'', compromiţând participarea Rusiei la JO 2020 de la Tokyo.

Comitetul Executiv al AMA/WADA se va reuni la Paris pe 9 decembrie şi se va pronunţa pe marginea acestei recomandări. Comitetul de revizuire a conformităţii (CRC) a emis această recomandare în urma neconcordanţelor din datele preluate de investigatorii AMA/WADA de la laboratorul din Moscova.

La începutul acestui an, autorităţile ruse au transmis datele electronice ale controalelor către AMA/WADA, aceasta fiind o condiţie impusă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) pentru ridicarea suspendării acestei ţări. În luna septembrie, însă, AMA a deschis o procedură vizând 'incoerenţe' constatate în aceste date, o procedură care poate duce la noi sancţiuni împotriva Rusiei.



Risc de excludere a Rusiei de la competiții olimpice în 2020 și 2022





Directorul Agenţiei ruse antidoping, Iuri Ganus, a declarat la sfârşitul lunii octombrie că se aşteaptă ca ţara sa să fie exclusă din competiţiile olimpice în 2020 şi 2022, denunţând rolul autorităţilor în falsificarea datelor transmise către AMA. 'Au fost mii de modificări, este foarte grav. Am fost trădaţi, este un fel de conspiraţie', a declarat atunci Ganus, subliniind că schimbările ar fi putut fi făcute pentru a-i proteja pe foştii sportivi ruşi care ocupă în prezent 'posturi de conducere' în ţara sa.

Rusia a fost deja exclusă din mai multe competiţii internaţionale în ultimii ani, din cauza scandalului legat de dopajul instituţionalizat, declanşat în 2015. Agenţia Mondială Antidoping poate interzice unei ţări să participe la Jocurile Olimpice, dar aceste sancţiuni vor fi, în final, examinate şi confirmate sau nu de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, conform AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel