Jens Stoltenberg, avertisment despre războiul din Ucraina: Poate dura câteva luni, chiar ani
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Jens Stoltenberg, avertisment despre războiul din Ucraina: Poate dura câteva luni, chiar ani / Foto: Pixabay, de ELG21
Jens Stoltenberg, avertisment despre războiul din Ucraina: Poate dura câteva luni, chiar ani / Foto: Pixabay, de ELG21
Jens Stoltenberg avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura chiar și ani de zile.

Jens Stoltenberg avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mult mai mult timp decât am fi crezut. Secretarul general al NATO susține că preşedintele rus Vladimir Putin nu a renunţat la dorinţa sa de a pune stăpânire pe toată Ucraina şi războiul riscă să dureze luni, chiar ani, transmite Agerpres, citând AFP şi EFE.

Nu avem indicii că Putin a renunţat la ambiţia sa de a controla toată Ucraina şi de a rescrie ordinea internaţională. Trebuie să fim realişti. Războiul poate dura mult timp, câteva luni, chiar ani. Şi acesta este motivul pentru care trebuie de asemenea să fim pregătiţi pentru un parcurs lung, simultan în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, menţinerea sancţiunilor şi consolidarea apărărilor noastre, a declarat Stoltenberg înaintea începerii unei reuniuni a miniştrilor de externe ai statelor din Alianţa Nord-Atlantică.

El a reafirmat că Moscova pregăteşte o ofensivă în estul Ucrainei pentru a prelua controlul asupra întregii regiuni Donbas şi a realiza o punte terestră cu Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014. 

Stoltenberg cere sancțiuni mai dure împotriva Rusiei

Secretarul general NATO a declarat că sunt necesare sancțiuni mai dure împotriva Rusiei. Totodată, acesta s-a arătat îngrijorat de refuzul Beijingului de a condamna direct invazia militară rusă în Ucraina.

"Avem nevoie să ajutăm Ucraina și să întărim sancțiunile. Deja durează de prea mult timp și trebuie să fim pregătiți pentru orice. Ne vom alătura astăzi, împreună cu toți miniștrii de Externe pentru a discuta situația din Ucraina, să discutăm cu aceștia, să îi ascultăm, și mai ales cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dumitru Kuleba. Discutăm de asemenea și cu partenerii noștri din Germania, Finlanda, Suedia și UE, dar și cu partenerii noștri din estul Pacificului, Australia, sunt parteneri mari și valoroși. Discutăm despre noul concept de securitate al NATO pentru că ne confruntăm cu o nouă situație de securitate în regiune. Trebuie să știm să fim pregătiți pentru o nouă agresiune în lume. În acest concept nou al strategiei NATO, trebuie să vorbim despre consecințele securității mai ales cu privire la acțiunile Chinei și să ne bazăm pe valori democratice. O să lansăm această strategie pentru a vedea cum ne putem proteja împotriva atacurilor cibernetice și a noilor amenințări. Va fi o întâlnire importantă, având în vedere situația gravă din Ucraina.", a declarat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel