Jefuirea Ucrainei. Prima navă rusă cu cereale provoacă un seism în Marea Neagră și pune Turcia lui Erdogan într-o postură dificilă
Nava Zhibek Zholy, un cargo sub pavilion rusesc, e prima navă încărcată cu cereale care părăsește Ucraina. Nava a plecat către „țările prietene” sub protecția Marinei Federației Ruse.
În plină criză europeană provocată și de blocajul cerealelor ucrainene, nava Zhibek Zholy, încărcată cu peste 4.500 de tone de cereale, a părăsit portul ucrainean Berdiansk, aflat sub ocupația forțelor invadatoare și agresoare ale Federației Ruse, spre furia părții ucrainene care acuză Moscova de jaf.
Ucraina acuză de mult timp Rusia că îi fură recoltele de grâne din regiunile ocupate de armata rusă în sudul Ucrainei pentru a le vinde ilegal unor ţări străine. Moscova neagă orice fel de furt în acest sens.
Jefuirea cerealelor ucrainene ar putea produce un seism în Marea Neagră
Analiști și experți citați de Politico denunță „minciunile” și farsa rusă. Nazar Bobitski, reprezentantul din Ucraina a Uniunii Poloneze a Angajatorilor și Antreprenorilor e convins că „e extrem de probabil” ca Rusia să se folosească de acest transport pentru a trimite mesajul că poate organiza „coridoare sigure pentru transportul de cereale din porturile ocupate de ruși”, ceea ce înseamnă că fermierii ucraineni, dacă vor să-și vândă marfa, vor trebui să predea cerealele forțelor ruse pentru a obține tranzitul.
În tot acest timp criza cerealelor se intensifică și se resimte în tot mai multe state din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.
Sursa citată precizează că decizia Rusiei de a da undă verde navei Zhibek Zholy să părăsească portul aflat sub ocupație ar putea avea consecințe de amploare și ar putea provoca un seism la Marea Neagră.
În primul rând acest „jefuirea” cerealelor Ucrainei adâncește criza alimentară generată de invazia rusă și poate pune capăt puținelor speranțe pentru inițierea unui proces de pace la Marea Neagră.
Amintim că încă de la începutul invaziei neprovocate a forțelor ruse de ocupație toate transporturile de produse alimentare ucrainene pe Marea Neagră au fost sistate. În acest sens ONU a atras de mai multe ori atenția cu privire la o criză alimentară care ar putea fi generată de războiul provocat de Rusia.
Aflată între ciocan și nicovală, Turcia caută o cale de mijloc
Pe de altă parte, jaful de cereale organizat de Rusia în Ucraina pune într-o postură foarte dificilă Turcia, stat membru NATO perceput ca fiind apropiat de Federația Rusă, prin prisma regimului lui Recep Tayyip Erdogan. Nu mai puțin adevărat e faptul că Turcia a continuat să ofere sprijin consistent și Ucrainei, atât înainte de invazie, cât și după 24 februarie Ankara livrând sisteme de drone TB2 esențiale forțelor de apărare ucrainene.
Turcia a încercat să joace rolul de mediator și chiar a reușit să ia fața Israelului în această postură, după ce delegații oficiale ucrainene și ruse au purtat în luna martie a acestui an negocieri la Istanbul, fără însă să se ajungă la un consens.
În acest moment Turcia se află într-o postură dificilă întrucât nava cu cereale care a părăsit cu acordul Rusiei portul ucrainean se află la un kilometru de portul Karasu de pe coasta turcă.
Și, potrivit Reuters, există o solicitare oficială din partea Ucrainei pentru ca Turcia să rețină și să sechestreze nava aflată sub pavilion rusesc care „transportă ilegal cereale ucrainene”, Kievul solicitând Ankarei să demareze de îndată o anchetă care să stabilească dacă aceste cereale provin din jefuirea Ucrainei.
Erdogan caută o cale de mijloc. Citat de publicația turcă Daily Sabah, președintele turc spune că Turcia ar putea reexporta cerealele din Marea Neagră către statele care se află în prag de criză, dar acest lucru s-ar putea întâmpla după discuții cu Federația Rusă și Ucraina. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan preciza ieri că va discuta în următoarele zile această problemă, atât cu Federația Rusă cât și cu Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News