Japonia salută aselenizarea "precisă" pe Lună - dar nava spațială își pierde energia după mai puțin de trei ore
Japonia a reușit să călătorească cu succes pe Lună, dar o pană de curent a făcut ca o cameră menită să studieze rocile lunare să nu poată genera decât imagini de rezoluție redusă.
Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), cunoscut și sub numele de "lunetistul lunii", a aterizat la mai puțin de 100 de metri de ținta sa, depășind țintele de precizie convenționale, a fost anunțat joi.
Dar nava spațială, lansată la sfârșitul săptămânii trecute, a rămas fără energie în doar două ore și 37 de minute, ceea ce înseamnă că aparatul său de fotografiat, destinat să surprindă compoziția rocilor lunare, nu a reușit să genereze decât imagini de rezoluție redusă.
Cu toate acestea, modulul de aterizare a avut suficient timp pentru a transmite toate datele despre aterizare către Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA).
SLIM utilizează navigația "bazată pe viziune", care ar putea fi un instrument puternic pentru explorarea viitoare a polilor lunari accidentați, pentru a identifica potențiale surse de combustibil, apă vitală și oxigen, potrivit JAXA.
"Am demonstrat că poți ateriza unde vrei, mai degrabă decât unde poți"
Nava spațială ar fi putut ateriza la o distanță de 3 m de ținta sa, dar a fost împiedicată după ce unul dintre cele două motoare principale s-ar fi oprit în faza finală a aterizării, ceea ce a provocat o derivă.
O fotografie publicată de JAXA, realizată de un rover pe roți SLIM, arată modulul de aterizare răsturnat pe panta unui crater de pe suprafața Lunii.
În urma rostogolirii, nava spațială a fost înclinată spre vest, ceea ce a împiedicat panourile solare să genereze electricitate.
O schimbare a direcției luminii solare ar putea permite navei să recâștige energie înainte ca următorul apus lunar, la 1 februarie, să aducă temperaturi de îngheț.
SLIM "nu este proiectat să supraviețuiască unei nopți lunare", a declarat managerul de proiect, Shinichiro Sakai, în cadrul unei conferințe de presă.
Această pană de curent vine la doar câteva zile după ce nava spațială Peregrine, lansată de o companie privată în prima misiune americană de aselenizare din mai bine de jumătate de secol, a avut o scurgere semnificativă de combustibil.
Producătorul american Astrobotic a declarat că modulul de aterizare va fi lăsat să "ardă" în timpul reintrării în atmosfera terestră, după ce a fost luată o "decizie dificilă" că nu are "nicio șansă" de a ajunge pe Lună.
Cu toate acestea, se speră că aterizarea cu succes a lui SLIM ar putea duce la explorări lunare suplimentare și ar putea contribui la revitalizarea programului spațial al Tokyo.
"Am demonstrat că poți ateriza unde vrei, mai degrabă decât unde poți", a adăugat Sakai.
"Acest lucru va inspira din ce în ce mai mulți oameni, de dorit misiuni japoneze, să încerce să aterizeze în locuri neexplorate de pe Lună", a completat acesta.
Piedici în dezvoltarea rachetelor
Japonia, care găzduiește o serie de start-up-uri spațiale private, își propune să trimită un astronaut pe Lună în cadrul programului Artemis al NASA.
Dar s-a confruntat cu o serie de eșecuri în dezvoltarea rachetelor sale, inclusiv eșecul lansării rachetei sale H3 în luna martie.
JAXA a fost nevoită să trimită o comandă de autodistrugere a rachetei H3, a cărei dezvoltare a costat 1,22 miliarde de lire sterline (200 miliarde de yeni), la câteva minute după ce a decolat.
Cu doar trei săptămâni mai devreme, programul spațial de la Tokyo a fost nevoit să anuleze o lansare de la Centrul spațial Tanegashima din sudul Japoniei din cauza unei defecțiuni.
Eșecul lansării H3 a întârziat mai multe misiuni spațiale, inclusiv SLIM și LUPEX, un proiect comun de explorare lunară cu India, care a făcut o aterizare istorică la polul sud al Lunii în luna august.
Stimulată de succesul său, India a lansat prima sa rachetă pentru a studia soarele la zece zile după aselenizare.
Intuitive Machines, un start-up american, intenționează să lanseze luna viitoare modulul său de aterizare IM-1.
Între timp, China intenționează să trimită nava sa spațială Chang'e-6 pe partea îndepărtată a Lunii în prima jumătate a acestui an.
Lansarea de către NASA a roverului său de explorare polară a Lunii, VIPER, este așteptată în luna noiembrie a acestui an, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News