Japonia, lovită de cel mai puternic taifun din 2024, cu rafale de 250 km/oră: Un milion de oameni evacuați - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Un taifun extrem de puternic a lovit Japonia, joi.

Citește și - Japonia: Sute de zboruri şi de trenuri au fost anulate înainte de trecerea taifunului Ampil

Este vorba despre taifunul Shanshan, care a depășit rafale de vânt de 250 de km/oră și a făcut trei victime, dar şi numeroase pagube, scrie BBC. În fața unei asemenea situaţii, autorităţile din Japonia au emis cea mai înaltă "alertă specială" pentru vânturi violente, ploi abundente şi valuri de inundaţii.

Imagini difuzate de postul public de televiziune NHK prezentau geamuri sparte, copaci dezrădăcinaţi și pereţi dărâmaţi în oraşul Miyazaki din sudul Kyushu, precum și obiecte împrăştiate pe stradă. Mai mult, autoritățile au îndemnat peste 1 milion de cetățeni din sudul Japoniei să evacueze zona, scrie CNN.

"Vă rugăm să manifestaţi vigilenţă maximă"

"Vă rugăm să manifestaţi vigilenţă maximă faţă de riscul de furtuni violente, valuri şi maree înalte în Kagoshima, precum şi alunecări de teren şi inundaţii în zonele joase şi revărsări de râuri în sudul Kyushu", a transmis joi dimineaţă serviciul meteorologic. Apoi, în următoarele câteva zile, se aşteaptă ca furtuna să lovească regiunile centrale şi estice, inclusiv de capitala Tokyo, în jurul acestui sfârșit de săptămână, a declarat agenţia meteorologică.

Video

Cel mai puternic taifun al anului 2024 în Japonia a făcut prăpăd pe principala insulă sudică a ţării, Kyushu, unde locuiesc 12,5 milioane de oameni, în jurul orei locale 8:00, respectiv 2:00, ora României). Cel puţin trei persoane au murit în sud-vestul Japoniei, în prefectura Kagoshima. Traficul aerian este îngreunat, iar peste un sfert de milion de gospodării din şapte prefecturi sunt fără curent electric.

"Riscul de producere a unor mari dezastre este extrem de ridicat"

Toate cele 28 de linii de producţie din cele 14 uzine japoneze ale Toyota şi ale filialelor grupului s-au oprit începând de miercuri după-amiază până joi, a spus un purtător de cuvânt al constructorului nipon. De asemenea, Nissan şi Honda au hotărât să stopeze temporar activitatea la uzinele lor din Kyushu. Și companiile de trenuri de mare viteză, Shinkansen, au transmis deja faptul că anumite curse ar putea fi anulate, ținând cont de condiţiile meteorologice din această săptămână.

Satoshi Sugimoto, expert-şef în prognoza vremii, din cadrul Agenţiei meteorologice japoneze (JMA), a avertizat că "riscul de producere a unor mari dezastre este extrem de ridicat". Taifunul Shanshan va străbate Japonia de la vest spre est în timpul acestei săptămâni.

Cum se formează taifunurile


Taifunurile din această regiune se formează mai în proximitatea zonele costiere decât în trecu. De asemenea, se intensifică mai repede, dar și rămân mai mult timp deasupra uscatului ca urmare a schimbărilor climatice, conform unui studiu publicat în luna iulie.

Un alt taifun, Ampil, între 15 și 17 august 2024, a cauzat anularea unui număr mare de curse feroviare şi aeriene în Japonia, dar nu a făcut victime. A rănit uşor câteva persoane şi a  provocat pagube minore, în timp ce evolua de-a lungul coastei pacifice a Japoniei, respectiv în largul regiunii Tokyo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel