Data publicării:

Japonia a introdus pedeapsa cu închisoarea pentru „insultele online”

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay, de NomeVisualizzato
Foto: Pixabay, de NomeVisualizzato

Japonia înăspreşte pedeapsa cu închisoarea pentru „insultele online" după ce o vedetă de reality TV s-a sinucis, anunţă CNN.

Parlamentul japonez a adoptat luni o lege care prevede ca „insultele online" să fie pedepsite cu închisoarea pentru o perioadă de cel mult un an. Măsura a fost luată pe fondul creşterii îngrijorării opiniei publice cu privire la hărţuirea cibernetică, provocată de sinuciderea unei vedete de televiziune care s-a confruntat cu abuzuri pe reţelele sociale.

Conform amendamentului introdus în codul penal al ţării, infractorii condamnaţi pentru insulte online pot fi închişi pentru o perioadă de până la un an sau amendaţi cu 300.000 de yeni (aproximativ 2.200 de dolari). Este o creştere semnificativă faţă de pedepsele existente, detenţie pentru cel mult 30 de zile şi o amendă de până la 75 de dolari.

Proiectul de lege a stârnit controverse în ţară, oponenţii susţinând că ar putea împiedica libertatea de exprimare. Legea a fost aprobată doar după ce a fost adăugată o prevedere care stabileşte ca legea să fie reexaminată la trei ani de la intrarea sa în vigoare pentru a evalua impactul acesteia asupra libertăţii de exprimare.

Vedeta de reality show Hana Kimura, în vârstă de 22 de ani, cunoscută pentru rolul din serialul Netflix „Terrace House", s-a sinucis în 2020. Vestea a declanşat durere şi şoc la nivel naţional, mulţi japonezi arătând spre abuzurile online cu care s-a confruntat în lunile care au precedat moartea ei.

Marea Britanie: Critici referitoare la acoperirea emisiunii „Insula Iubirii” în spațiul media

Scriitoarea Sarah Manavis a descris Insula Iubirii drept „o roată inextricabilă în cultura noastră tabloid-modernă...”

„Insula Iubirii face bani mulți transformându-și spectacolul în bârfe – și a reușit să obțină un asemenea statut bazându-se pe acoperirea tabloidelor.”

Acoperirea media a Insulei Iubirii a fost analizată după februarie 2020, în urma sinuciderii gazdei originale, Caroline Flack.

Moartea lui Flack a fost a treia sinucidere a unui membru al distribuției Love Island. Insulenii Mike Thalassitis și Sophie Gradon și-au luat viața în 2019, respectiv 2018.

Un articol Vanity Fair publicat săptămâna trecută, care explică istoria Love Island unui public din SUA, a avut ca temă majoră relația dintre Love Island și tabloide.

Revista a spus că viața amoroasă a lui Flack a fost „documentată servil de tabloidele britanice”. După ce Flack a fost acuzată că și-a agresat iubitul, Vanity Fair a raportat: „Titlurile tabloidelor au fost brutale. Deși Flack i-a avertizat pe insulari să nu citească lucruri negative despre ei înșiși online, ea era obsedată de propriul ei potop de știri teribile.”

Articolul Vanity Fair nu a tras o relație de cauzalitate directă între titlurile exagerate și moartea lui Flack, care a survenit la două luni după declanșarea scandalului. Cu toate acestea, la momentul morții lui Flack, în februarie 2020, comentatorii erau mai puțin echivoci.

Deputatul liberal-democrat și fostul angajat al Hacked Off, Daisy Cooper, a declarat: „În Marea Britanie avem un proces de judecată, nu de presă. Indiferent de ceea ce s-a întâmplat, ea nu ar fi trebuit să fie urmărită până la moarte de ziarele tabloide disperate după clickbait.”

Keir Starmer, care candida atunci pentru a deveni lider laburist, a spus: „Nu au fost doar rețelele sociale, ci și mass-media amplifica ceea ce făceau rețelele sociale. Erau ambele fire. Există un impact uman.”

Vorbind pentru The New York Times, fostul editor al Sun, David Yelland, a spus: „Tabloidele au ucis-o? Cred că realitatea este că ziarele populare sunt acum doar o parte a ecologiei toxice cu care foarte faimoșii trebuie să facă față.”

Vorbind pentru Press Gazette, prezentatoarea Ellie Phillips a susținut că vitriolul cu care se confruntă concurenții Love Island a fost o reflectare a rețelelor sociale, nu a jurnalismului profesional.

Phillips a spus că majoritatea vedetelor de reality cu care a vorbit, inclusiv niște locuitori ai Love Islands, s-au plâns de „abuzurile pe care le-au primit pe rețelele de socializare, comentarii, oamenii care te sfâșie, oameni care îți contactează familia, spun lucruri urâte”. Adică asta este atât de specific rețelelor sociale, nu mass-mediei.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel