Jandarmeria Română, răspuns ciudat. Controversă cu numărul protestatarilor de la Piața Victoriei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Televiziunile s-au bătut în cifre în ceea ce privește numărul oamenilor care au ieșit în stradă, duminică, 5 februarie, în Piața Victoriei. Digi 24 a fost cel mai generos post de televiziune care a transmis că la protestul istoric de la Guvern au fost 250.000 de persoane.

Greu de crezut - au spus contestatarii manifestației anti-Guvernul Grindeanu. Din variantele care circulă pe Facebook, aceștia au făcut calcule, au 'măsurat' pe Google Maps și a reieșit faptul că la Piața Victoriei nu aveau cum să încapă mai mult de 60.000 de oameni, cu mare indulgență și efort 90.000.

DC News a vrut să tranșeze această problemă, motiv pentru care am cerut date oficiale de la Jandarmeria Română. Am primit un răspuns cel puțin ciudat: "Jandarmeria Română nu face estimări oficiale în ceea ce privește numărul de participanți la adunările publice".

De ce este ciudat? Pentru că găsim în presă estimări făcute, de-a lungul vremii, de Jandarmerie. Un exemplu în acest sens este din Agerpres: "Peste 45.000 de protestatari, conform jandarmilor, au revenit în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în jurul orei 21,00, după un marș derulat prin zona centrală a orașului, și urmează să asiste la un concert susținut de o formație din SUA".

Sau articolul din http://politicavasilcoiului.info/: "Surse din cadrul MAI precizează că Jandarmeria a estimat că cel puţin 25.000 de protestatari s-au aflat, duminică seara, în centrul Capitalei, în momentul de vârf al mişcării". (29 ianuarie 2017).

Tot în aceeași dată, Știripesurse scria: "Estimările Jandarmeriei arată că în Bucureşti au ieşit în stradă peste 30.000 de oameni, o cifră foarte apropiată de ceea ce s-a vehiculat în presă". Și totuși, Jandarmeria nu face estimări.

De altfel, jurnalista Marcela Feraru a publicat o fotografie de la concertul lui Robbie Williams din București, din 2015, și a scris pe Facebook: "Concert Robbie Williams Bucuresti - 60 de mii de participanti (merci, Marius Mina). Intrebare: cati manifestanti erau aseara in Piata Victoriei?):

(w670)

Vă prezentăm ce a transmis Jandarmeria Română pentru DC News:

"Jandarmeria Română nu face estimări oficiale în ceea ce privește numărul de participanți la adunările publice, nu are atribuții legale și nici instrumente specializate în acest sens, putând realiza doar o proiecție în ceea ce privește dimensionarea dispozitivelor proprii de ordine și siguranță publică.

Obligativitatea declarării numărului estimativ de participanți la o adunare publică aparține integral organizatorului evenimentului, în situația în care se respectă prevederile legale în ceea ce privește organizarea și desfășurarea adunărilor publice (art. 7, cap II, Legea 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată la 14 martie 2014)".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel