Jamie Oliver a împărtășit rețeta de sarmale întregii lumi- FOTO. ”Nu o pierdeți!”. Românii au reacționat/ A pornit disputa: A cui e sarmaua? ”În Ungaria facem foarte des”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Celebrul Jamie Oliver a făcut sarmale. Le spune rulouri de varză umplute. 

A folosit o varză medie (3 kg), jumătate de kilogram de carne de vită și jumătate de kilogram de carne de port, precum și o conversă de sos de roșii. 

A cui e sarmaua?

Un român i-a scris: ”Jamie, vino în România! Te putem învăța cum să gătești sarmale”. Imediat, i s-a răspuns de către un bulgar: ”Poate veni și-n Bulgaria pentru a vedea cum noi gătim sarmi”. Disputa pe sarma a continuat în comentarii: ”poate veni de asemenea în Bosnia pentru a gusta sarma”. ”Și în Serbia, Croația, Muntenegru, Macedonia și Slovenia cu siguranță”, ”Nu doar popoarele balcanice le au, ci și polonezii și oamenii din Orientul Mijlociu. Acest fel de mâncare are probabil origine turcească... Nu am această informație, dar toți avem sarma, sarmale, sarmy și avem propria rețetă de care ne mândrim. Așa că nu mai luptați” au continuat comentariile. 

”În România nu este doar un fel de mâncare tradițional, ci și național, așa că aș spune că trece peste, nefiind doar un fel de mâncare popular” arată un alt comentariu, completat de: ”Sarmalele sunt un fel de mâncare tradițional într-o zonă mai mare, din Suedia (Kåldolmar) până în Vietnam. În regiunile mediteraneene se folosesc frunze de viță de vie. Practic, acest fel de mâncare este mai vechi decât toate națiunile noastre și este inutil să ne certăm”. 

”Sunt ungur, aici facem foarte des varză rulată - acesta este un fel de mâncare foarte cunoscut est-european - cu diferite kick-uri și condimente pe țări, regiuni și familii” a scris un alt internaut. 

Cert este că rețeta a generat nu mai puțin de 1900 de comentarii și, cel mai probabil, Jamie Oliver nu se aștepta să aibă atât de mult succes cu ceea ce el numește a fi varză murată. 

Ce spune inteligența artificială

Ce scrie ChatGPT: ”Sarmale sunt un fel tradițional românesc, constând în foi de varză umplute cu o compoziție de carne tocată, orez și diverse condimente. Carnea folosită poate fi de porc, vită sau o combinație a ambelor. Frunzele de varză sunt de obicei murate sau fierte în apă înainte de a fi umplute cu amestecul sărat. Rolurile sunt apoi fie coapte, fie fierte într-un sos pe bază de roșii. Sarmalele sunt adesea servite în timpul unor ocazii speciale și sărbători și reprezintă o parte semnificativă a patrimoniului culinar românesc. Mâncarea are variante în alte țări din Europa de Est, fiecare având propriile metode de preparare și arome distincte. Sarmalele sunt de obicei însoțite de smântână și uneori de mămăligă”. 

Vorbind totuși despre originea ”sarmi”, inteligența artificială ne scrie: ”Au origini incerte, dar acestea sunt adesea asociate cu regiunea Balcanilor și Europa de Est. Această mâncare tradițională este întâlnită în mai multe țări, cum ar fi România, Bulgaria, Serbia, Grecia, Moldova și alte țări din zona respectivă. Sarmalele pot fi considerate parte a unei tradiții mai largi de preparare a alimentelor în frunze de varză, care este răspândită în regiunile cu climat temperat din întreaga lume. De asemenea, există variante ale acestui fel de mâncare în bucătăria turcă, cunoscută sub numele de "sarma" sau "dolma", care include frunze de viță de vie umplute cu aceeași compoziție delicioasă de carne și orez. Este important de menționat că denumirea și prepararea specifică pot varia de la o țară la alta, cu fiecare regiune sau familie având propriile tradiții și rețete specifice”. 

Rețeta de sarma turcească, dolma

Și pentru că se crede că originea ar fi, de fapt, turcească, iată rețeta de dolma

Dolma este un preparat tradițional în bucătăria turcă și balcanică, constând în frunze de viță de vie umplute cu o compoziție de orez și carne. Iată o rețetă simplă pentru dolma:

Ingrediente:

Frunze de viță de vie (proaspete sau murate)

1 ceapă mare, tocată fin

1 cană orez (ideal orez cu bob lung)

250 g carne tocată (de obicei amestec de vită și porc)

2 linguri ulei de măsline1 lingură pastă de roșii

1 linguriță boia dulce

1 linguriță cimbru uscat

1 linguriță mentă uscată

Sare și piper după gust

Suc de lămâie

Apă

Instrucțiuni:

Pregătirea frunzelor de viță:

Dacă utilizați frunze proaspete, fierbeți-le pentru câteva minute în apă clocotită pentru a le înmuia. Dacă utilizați frunze murate, clătiți-le sub apă rece pentru a le îndepărta excesul de sare.

Pregătirea umpluturii:

Într-un bol, amestecați orezul, carnea tocată, ceapa tocată fin, uleiul de măsline, pasta de roșii, boiaua, cimbrul, menta, sare și piper. Amestecați bine până când toate ingredientele sunt combinate.

Umplerea frunzelor:

Așezați o frunză de viță pe o suprafață plană, cu partea netedă în jos și partea nervurată în sus. Puneți o lingură din compoziția de orez și carne în centrul fiecărei frunze. Rulați frunza astfel încât să învelească umplutura și să obțineți un rulou compact.

Așezarea în tigaie:

Așezați dolmelele într-o tigaie adâncă sau o cratiță. Turnați apă peste ele până când sunt acoperite. Presărați sare și piper peste ele, adăugați sucul de lămâie și acoperiți tigaia cu un capac.

Gătirea:

Gătiți dolmelele la foc mic timp de aproximativ 45-60 de minute sau până când orezul este gătit și frunzele sunt moi.

Servirea:

Serviți dolmelele calde, opțional cu puțin iaurt sau smântână.

Aceasta este o rețetă de bază pentru dolma, dar este important de menționat că există multe variante regionale și familiale ale acestei mâncări, iar unele pot include ingrediente precum nuci, stafide sau ierburi aromatice diferite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel