Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională din SUA, discuții secrete cu rușii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Jake Sullivan a purtat mai multe discuţii secrete cu înalţi oficiali ruşi.

Consilierul pentru securitate naţională din SUA a purtat discuţii secrete cu înalţi oficiali ruşi în speranţa de a reduce riscul ca războiul din Ucraina să se extindă sau să devină un conflict nuclear, a informat duminică Wall Street Journal, transmite luni Reuters.

Ziarul a citat oficiali americani şi aliaţi care au spus că Sullivan, principalul consilier al preşedintelui Joe Biden pentru securitate naţională, a purtat conversaţii confidenţiale în ultimele luni cu consilierul de la Kremlin Yuri Uşakov şi cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patruşev, care nu au fost dezvăluite public, scrie Agerpres.

Casa Albă nu comentează informaţiile apărute

Casa Albă a refuzat să comenteze informaţiile apărute în articol răspunzând întrebărilor pe acest subiect printr-o declaraţie a purtătoarei de cuvânt a Consiliului naţional de securitate, Adrienne Watson:"Oamenii susţin o mulţime de lucruri".

Wall Street Journal a spus că oficialii nu au furnizat datele sau numărul conversaţiilor telefonice care ar fi avut loc între cele două părţi. În ultimele luni au fost făcute publice puţine contacte la nivel înalt între oficiali americani şi ruşi deoarece Washingtonul insistă ca orice discuţii privind încheierea războiului din Ucraina să aibă loc între Moscova şi Kiev.

Conversaţiile ruso-americane menţionate de Wall Street Journal au avut loc în contextul în care Occidentul acuză Moscova că intensifică retorica nucleară, cel mai recent prin acuzaţii repetate, fără a oferi dovezi, la adresa Kievul că ar plănui să folosească "bombe murdare". Kievul a negat că ar avea astfel de intenţii, iar SUA şi alte state occidentale au spus că Rusia este cea care, de fapt, ar putea pune la cale un astfel de atac, pe care să îl folosească ca pretext pentru a escalada conflictul.

În ceea ce o priveşte, Rusia a acuzat Occidentul că "încurajează provocările". Jake Sullivan s-a deplasat vineri la Kiev, unde a promis sprijinul "ferm şi neclintit" al Washingtonului pentru Ucraina. 

Citește și:

Serviciile SUA au penetrat Rusia la cel mai înalt nivel. Goșu: Ce s-a întâmplat înainte de invadarea Ucrainei, fără precedent în istorie

Pe 24 februarie 2022 Federația Rusă a declanșat cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, prin invadarea neprovocată la scară largă a Ucrainei, ceea ce avea să fie primul război de cucerire de după 1939 pe care bătrânul continent avea să-l vadă.

Remarcabil e că, înainte de începerea invaziei, SUA și Marea Britanie au atras atenția că Federația Rusă pregătește un atac major asupra Ucrainei.

Informații în acest sens au fost „scurse” în presă încă din ianuarie 2022.

Ulterior, cu doar câteva zile înainte de invadarea Ucrainei, lucru care părea de neconceput pentru majoritatea observatorilor, CIA și structurile militare ale americanilor au informat statele aliate că pe data de 16 februarie 2022 ar putea avea loc un atac masiv al Federației Ruse împotriva Ucrainei. 

În pofida faptului că la vremea respectivă anunțul americanilor a fost luat în derâdere, la doar câteva zile Rusia declanșa o invazie fără precedent în Ucraina, aruncând Europa într-o criză de securitate fără precedent după 1945. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel