Jair Bolsonaro, fostul preşedinte al Braziliei, ar fi fost spitalizat în SUA. Acesta a plecat din ţară după revoltele din capitala Brasilia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Jair Bolsonaro se află într-un spital din Orlando, Florida, cu dureri abdominale severe, anunţă mai multe surse. Mesajul vine la doar câteva ore după ce mai mulţi susţinători ai săi au atacat Congresul, Curtea Supremă şi Palatul Prezidenţial. 

Fostul şef al statului de extremă dreapta a plecat din Brazilia cu două zile înainte de încheierea mandatului său, evitând ceremonia de învestitură a succesorului său de stânga, Luiz Inacio Lula da Silva, pentru a merge la proprietatea unui fost campion la arte marţiale, José Aldo, în Orlando.

Bolsonaro a fost internat la spitalul AdventHealth Celebration cu "dureri abdominale severe", a informat cotidianul O Globo, la o zi zi după un atac violent al susţinătorilor săi împotriva palatului prezidenţial, Congresului şi Curţii Supreme din Brasilia, pentru care el a negat orice responsabilitate.

Jair Bolsonaro, în vârstă de 67 de ani, are sechele grave în urma atacului cu armă albă care i-a pus în pericol viaţa în septembrie 2018, chiar înainte de alegerea sa ca preşedinte.

Obstrucţii, subocluzii sau aderenţe intestinale: Jair Bolsonaro a mai fost internat în regim de urgenţă şi a fost reoperat de şase ori de la sfârşitul anului 2018, scrie Agerpres.

Soţia sa a confirmat internarea 

Jair Bolsonaro a fost spitalizat şi "se află în observaţie" pentru "probleme abdominale", a anunţat luni soţia sa Michelle, după informaţii apărute în presa braziliană privind internarea fostului preşedinte brazilian într-un spital din Florida, în Statele Unite, relatează AFP.

În mesajul său de pe Instagram, Michelle Bolsonaro nu a precizat însă locul internării soţului ei, care a părăsit Brazilia cu două zile înainte de încheierea mandatului său, la 31 decembrie.

Au fost arestate 1200 de persoane ca urmare a violenţelor din Brasilia

Circa 1.200 bolsonarişti au fost arestaţi luni în tabăra pe care au improvizat-o în faţa cartierului general al armatei în capitala braziliană Brasilia după alegerile din octombrie şi de unde au lansat duminică atacuri asupra Congresului, Palatului Prezidenţial şi Curţii Supreme, relatează agenţia EFE.

Aceşti partizani ai fostului preşedinte conservator Jair Bolsonaro, care nu recunosc victoria în alegeri a actualului preşedinte progresist Luiz Inácio Lula da Silva, au fost arestaţi după ce, încercuiţi de armată şi poliţie, au demontat paşnic tabăra în care se refugiaseră.

Potrivit Ministerului Justiţiei, bolsonariştii arestaţi au fost transportaţi cu cel puţin 40 de autobuze către sediul poliţiei federale, unde vor fi identificaţi în vederea stabilirii faptelor comise şi a încadrării penale a acestora.

Alte circa 300 de persoane au fost arestate duminică în timpul tentativei de insurecţie. Asaltul asupra celor trei instituţii ale statului s-a încheiat după patru ore în care a domnit haosul şi poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene asupra răzvrătiţilor care ocupaseră acele sedii.

Întrebări cheie după atacuri 

După ce susţinătorii fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro au ocupat duminică Palatul prezidenţial şi sediile Curţii Constituţionale şi Congresului din capitala Brasilia, au rămas întrebări despre lipsa de pregătire, incompetenţa sau chiar complicitatea forţelor de ordine, arată luni AFP într-o amplă analiză.

Agenţia menţionează mai multe puncte nelămurite: Cum au reuşit insurgenţii să pătrundă atât de uşor în centrul puterii? Cine a finanţat atacul împotriva democraţiei din Brazilia? De ce nu au fost împrăştiate mai devreme taberele improvizate de două luni în faţa cazărmilor din toată ţara?

Chiar în presa braziliană - într-un articol semnat de editorialistul Eliomar de Lima în cotidianul O Povo din Fortaleza - se apreciază că tragedia a fost "mai mult decât anunţată". Editorialul de luni al ziarului Estado de Sao Paulo subliniază "uşurinţa înspăimântătoare cu care vandalii care nu au acceptat înfrângerea lui Jair Bolsonarp au invadat sediile puterii din Brasilia, în cursul celui mai grav atac împotriva democraţiei braziliene de după sfârşitul dictaturii militare" (n. red.: 1964-1985).

AFP observă că au existat multe indicii despre ceea ce se pregătea. Sâmbătă seara, circa 100 de autocare au adus în capitală aproximativ 4.000 de "bolsonaristas", fideli fostului şef al statului. Aceştia au ajuns într-o tabără din faţa cartierului general al armatei terestre braziliene.

Numeroase mesaje din reţelele sociale arătau că atacul a fost pregătit de câteva zile în cele mai mici detalii. "Sunt acoperite toate cheltuielile. Apă, mic-dejun, prânz şi cină. Şi veţi fi cazaţi la Planalto!" (palatul prezidenţial - n. red.), se anunţase într-un grup de pe serviciul de mesagerie Telegram.

Mesajul venit înainte de atac



Ministrul justiţiei, Flavio Dino, a autorizat desfăşurarea unor agenţi ai Forţei Naţionale - unitate specială de poliţie trimisă în diferitele state ale federaţiei braziliene unde apar ameninţări la adresa legii şi ordinii. Oamenii legii nu i-au împiedicat însă pe protestatari să străbată circa opt kilometri până în piaţa celor Trei Puteri, unde se află sediile instituţiilor centrale ale statului.

Dimpotrivă, preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva a arătat că se poate vedea în imaginile înregistrate cum poliţiştii îi conduc pe protestatari. El a apreciat că "forţele de ordine din Districtul Federal au dat dovadă de incompetenţă, de rea-voinţă sau de rea-credinţă".

Cu numai câteva minute înainte de invazie, guvernatorul Districtului Federal, Ibaneis Rocha, a primit de la un responsabil cu securitatea un mesaj audio liniştitor: "manifestanţii sunt escortaţi de poliţie (...) iar atmosfera este calmă, este o manifestaţie complet paşnică". Privită retrospectiv, înregistrarea publicată de site-ul de internet Metropoles pare suprarealistă, apreciază AFP.

AFP apreciază că detaliile prezentate pun serios la îndoială eficacitatea serviciilor de informaţii braziliene. De asemenea, a fost remarcată atitudinea unor poliţişti care filmau asaltul cu telefoanele, în loc să intervină.

"Forţele de ordine erau într-adevăr acolo, dar nu au acţionat pentru a împiedica invazia. Dacă ar fi fost alt gen de manifestanţi, reacţia poliţiştilor nu ar fi fost la fel de paşnică", a declarat agenţiei un locuitor al capitalei, Pedro Sabino Rapatoni, asistent administrativ.

Miriam Leitao, comentatoare la TV Globo, a acuzat luni "bolsonarizarea" forţelor de poliţie din Brasilia, începând chiar cu conducerea: fostul şef al oamenilor legii, Anderson Torres, secretar pentru securitate al Districtului Federal şi fost ministru al justiţiei sub preşedinţia lui Bolsonaro se afla alături de acesta, în Statele Unite. "În toată perioada când a fost ministru, a dovedit că dincolo de atribuţii era în primul rând un militant bolsonarist fervent", a reamintit jurnalista.

Torres a fost demis duminică seara, iar Rocha, care îl numise, a fost suspendat de Curtea Supremă pe termen de 90 de zile, dar urmează probabil să cadă şi alte capete, conchide AFP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel