Data publicării:

„Jaful continuă”: Cât s-au îmbogățit miliardarii lumii în 2024. Peste 60% din averea tuturor, legată de clientelism; 36% moștenită

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Reuters Marketplace
Reuters Marketplace

Averea combinată a miliardarilor lumii a înregistrat în 2024 o creștere spectaculoasă de 2.000 de miliarde de dolari, echivalentul a 5,7 miliarde de dolari pe zi, potrivit raportului „Jaful continuă”, realizat de Oxfam.

Publicat cu doar câteva zile înaintea Forumului Economic Mondial de la Davos, raportul scoate în evidență ritmul accelerat al acumulării bogăției, care a fost de trei ori mai mare decât în 2023, și contrastează puternic cu stagnarea nivelului de trai pentru cei mai săraci locuitori ai planetei.

În 2024, numărul miliardarilor la nivel global a crescut la 2.769, față de 2.565 în 2023, iar averea lor totală a sărit de la 13.000 la 15.000 de miliarde de dolari. Aceasta reprezintă a doua cea mai mare creștere anuală înregistrată vreodată. În medie, patru noi miliardari au apărut în fiecare săptămână, o statistică șocantă în condițiile în care datele Băncii Mondiale arată că numărul celor care trăiesc cu mai puțin de 6,85 dolari pe zi nu a înregistrat progrese semnificative din 1990.

„Averea combinată a celor mai bogați zece bărbați din lume a crescut, în medie, cu aproape 100 de milioane de dolari pe zi,” relevă raportul. Mai mult, chiar dacă aceștia și-ar pierde 99% din avere „ar fi totuși miliardari.”

Oxfam estimează că, în următorii cinci ani, planeta va înregistra primul trilionar, iar cel puțin cinci persoane ar putea atinge acest prag colosal de avere. În prezent, cei mai bogați patru oameni din lume – Elon Musk (Tesla), Jeff Bezos (Amazon), Mark Zuckerberg (Meta) și Larry Ellison (Oracle) – cumulează deja împreună 1.000 de miliarde de dolari, toți provenind din sectorul tehnologiei.

Raportul Oxfam subliniază, de asemenea, că o proporție semnificativă a bogăției miliardarilor are origini fie în moșteniri (36%), fie în clientelism sau practici monopoliste (61%).

Inegalitățile cresc exacerbat

În fața acestor disparități masive, Oxfam propune mai multe măsuri pentru a reduce decalajele economice, printre care:

Limitarea veniturilor: Stabilirea unui prag care să asigure că venitul celor mai bogați 10% nu îl depășește pe cel al celor mai săraci 40%, atât la nivel național, cât și global.

Reformarea fiscală: Introducerea unor impozite mai mari pe averile uriașe, implementate printr-un sistem fiscal internațional coordonat de Națiunile Unite.

Combaterea paradisurilor fiscale: Eliminarea zonelor offshore unde bogații își ascund averile pentru a evita taxele.

Raportul Oxfam vine în contextul deschiderii Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, care se desfășoară între 20 și 24 ianuarie 2025. Sub tema „Colaborare pentru Era Inteligentă”, reuniunea reunește aproape 3.000 de lideri din peste 130 de țări, inclusiv 60 de șefi de stat și de guvern. Evenimentul are ca obiectiv principal abordarea provocărilor globale și regionale, de la șocurile geopolitice la tranziția către o economie verde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel