Ivan Patzaichin nu merită uitat! Birocrația ne cam încurcă, dar în maximum doi ani vom avea o casă memorială a acestuia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Ivan Patzaichin nu merită uitat.

Ivan Patzaichin s-a născut în satul Mila 23, comuna Crișan, județul Tulcea, ca fiu al lui Vicol și Alexandra. S-a născut în ziua în care în satul său se sărbătorea Hramul Bisericii din Mila 23, iar părinții săi au decis să-i dea numele de Ivan, sfântul zilei respective. Până la plecarea sa la București, viața lui s-a petrecut între Mila 23 și Sulina (unde își petrecea vacanțele la bunici) și, uneori, Tulcea. Începând de la vârsta de 16 ani a fost încadrat ca ajutor de pescar, ajutându-l pe tatăl său.

Ivan Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale (9 de aur).

În septembrie 2009, Ivan Patzaichin a anunţat că a renunţat la funcţia de la lotul naţional de kaiac-canoe.



Juan Antonio Samaranch, preşedintele CIO, i-a conferit Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român deţinător al acestuia, iar în anul 2000 a fost distins cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de ofiţer.


În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

La 26 noiembrie 2019, când a împlinit 70 de ani, a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler. A murit în 2021.

Când va fi gata casa memorială

Ivan Patzaichin a fost un exemplu de talent şi profesionalism pentru multe generaţii de sportivi români. Rahău Silviu Florin, primarul comunei Crişan, a spus că în maximum doi ani vom avea o casă memorială pentru acest mare sportiv.

„Asociația Ivan Patzaichin are în proiect să facă o casă memorială a acestuia. Depinde de birocrație, dar eu cred că în maximum doi ani o să fie gata. Primăria cu cei de la Asociația Ivan Patzaichin urmează să facă acest proiect în următorii ani”, a zis Rahău Silviu Florin, primarul comunei Crişan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel