Iulie 2021, cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Terra
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Iulie 2021, cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Terra / Foto: Pixabay
Iulie 2021, cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Terra / Foto: Pixabay
Luna iulie din această vară este cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Terra.

Luna iulie 2021 a fost luna cea mai caldă înregistrată vreodată pe Terra, a anunţat vineri Agenţia naţională oceanică şi atmosferică (NOAA) din SUA, subliniind rolul schimbării climatice în acest nou record, relatează  Agerpres, citând AFP.

"Aici, primul loc este cel mai rău", a declarat într-un comunicat şeful NOAA, Rick Spinrad. "Luna iulie este în general luna cea mai caldă a anului, dar luna iulie 2021 s-a autodepăşit, devenind luna iulie şi în general luna cea mai caldă înregistrată vreodată". a adăugat el.

"Traiectorie îngrijorătoare"



"Acest nou record se adaugă traiectoriei îngrijorătoare şi deranjante pe care schimbarea climatică a plasat globul", a adăugat el.

Temperatura globală la suprafaţa planetei a fost mai ridicată cu 0,01 grade Celsius faţă de precedenta lună iulie cea mai caldă, în 2016 (la egalitate cu lunile iulie din 2019 şi 2020). Înregistrările privind temperaturile au început în urmă cu 142 de ani, a precizat NOAA.

Serviciul european Copernicus privind schimbarea climatică (C3S) a estimat la rândul său săptămâna trecută că luna iulie 2021 a fost a treia cea mai caldă lună iulie înregistrată pe Terra. Este însă un lucru frecvent ca raportările agenţiile să prezinte mici diferenţe în datele lor, notează AFP.

Temperaturi record de 49 de grade în Italia

O stație de monitorizare din Sicilia a raportat o temperatură de 48,8 Celsius, despre care unii oameni de știință cred că ar putea fi cea mai ridicată din istoria europeană, relatează Mediafax, citând Reuters. Temperatura record, care trebuie verificată de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), a fost raportată aproape de orașul Siracuza, în sud-estul insulei Sicilia.

"Dacă datele sunt validate, ar putea deveni cea mai mare valoare înregistrată vreodată în Europa, depășind recordul anterior de 48 de grade măsurat la Atena pe 10 iulie 1977", a scris meteorologul Manuel Mazzoleni pe 3Bmeteo.com, un site de specialitate.

Un val de căldură s-a abătut asupra Tunisiei, unde marţi au fost înregistrate recorduri de temperatură de către Institutul Naţional de Meteorologie, în special în nordul şi centrul ţării. În capitala Tunis, mercurul din termometre a ajuns la 48 de grade Celsius marţi la prânz, cea mai ridicată temperatură înregistrată de la recordul de 46,8 de grade Celsius din 1982.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel