Data actualizării:
Data publicării:

Iulian Gherguţ, răpit în Africa acum 8 ani de o organizaţie teroristă, a fost salvat. Radu Tudor spune că este "un succes al statului român". Klaus Iohannis, prima reacţie

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Captură video Antena 3 CNN
Captură video Antena 3 CNN
Iulian Gherguţ, românul răpit acum opt ani în Burkina Faso, a fost salvat de autorităţile române. 

"În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe  privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente, în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că rezultatul acțiunii finalizate astăzi prin aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetățeanului român, pe toate palierele și canalele politico- diplomatice.

Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat", transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Radu Tudor: Un succes al statului. Multe dintre secretele operaţiunii nu le vom afla niciodată

Radu Tudor, analist militar, a făcut mai multe precizări despre acest caz. 

"Opt ani de zile, Iulian Gherguţ a fost victima unei operaţiuni de răpire şi sechestrare din partea unei organizaţii teroriste din zona Sahelului, una dintre cele mai periculoase ale lumii. Avem acum confirmarea unei operaţiuni de succes realizate de Serviciul de Informaţii Externe, în strânsă coordonare cu MAE. Este o operaţiune care a avut la bază numeroase riscuri, dar şi ample contacte diplomatice şi de inteligence. Această operaţiune de extragere a fost plină de riscuri şi a necesitat eforturi susţinute timp de mai multe luni de zile, din momentul în care a fost localizat, identificat şi confirmat că el este persoana sechestrată în zona respectivă. Probabil multe dintre secretele acestei operaţiuni nu le vom afla niciodată, dar în momentul de faţă ceea ce vedem este un succes al statului român, care reuşeşte să îşi aducă înapoi în ţară, după 8 ani, un cetăţean care a fost victima unei organizaţii teroriste.

După cum spuneam, foarte multe dintre detalii nu pot fi date publicităţii. Cu siguranţă, preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost ţinut la curent cu evoluţia operaţiunii de extragere şi aducere în ţară a lui Iulian Gherguţ. Majoritatea acestor operaţiuni se desfăşoară cu o discreţie maximă şi nu sunt făcute publice decât în momentul în care persoana răpită ajunge într-un loc sigur", a declarat Radu Tudor la Antena 3 CNN. 

De ce nu seamănă cazul cu cel al jurnaliştilor români răpiţi în Irak

"Operaţiunea de debriefing de care au avut parte jurnaliştii români răpiţi în Irak a vizat şi suspiciunile Serviciilor Române de Informaţii privind planificarea răpirii încă din România, a unei înscenări pusă la cale de o persoană. În cazul Iulian Gherguţ, lucrurile sunt infinit mai complicate, pentru că aveam confirmarea că este vorba de o organizaţie teroristă, au fost elemente extrem de dificile de contact, de investigaţii, de confirmări, contacte cu servicii de informaţii din alte state", a mai explicat Radu Tudor. 

Şi preşedintele României, Klaus Iohannis, a reacţionat după această operaţiune. 

"Salut eliberarea cetățeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituțiilor române implicate pentru eforturile permanente și mulțumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil", a scris preşedintele Klaus Iohannis pe Twitter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel