Iulia Motoc, acuzată din nou de incompatibilitate în CCR. Bomba care a fâsâit la suspendarea lui Băsescu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Iulia Motoc
Iulia Motoc

Iulia Motoc deține simultan funcția de judecător al Curții Constituționale a României și pe cea de arbitru și conciliator pentru o curte internațională de arbitraj, ceea ce o face incompatibilă prin legea 161/2003, potrivit sursazilei.ro. Chestiunea ”Iulia Motoc incompatibilă” a fost declanșată de ministrul Justiției Titus Corlățean, în iunie 2012. Mai târziu, în luna noiembrie a aceluiași an, Andrei Marga avea să declare la Realitatea Tv că acuzațiile lui Corlățean au făcut să eșueze suspendarea lui Traian Băsescu, ca urmare a reacțiilor dure ale oficialilor americani și europeni față de USL, favorabile președintelui României.

Reprezentanții ICSID (International Centre for Settlement of Investement Disputes), curte internațională de arbitraj cu sediul la Washignton, au confirmat pentru sursa citată că Motoc deține funcția de arbitru și conciliator, funcție remunerată pentru munca depusă la fiecare caz.

ANI a deschis un dosar de incopatibilitate pe numele Iuliei Motoc în iunie 2012, după o sesizare a ministrului Corlățean. Acesta acuza că, simultan cu funcția de judecător al CCR, Motoc mai este şi expert în cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, membru al Consiliului de Administraţie al Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene şi membru al Comitetului Consultativ al Convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale. Inspectorii Agenției de Integritate au decis că judecătorul nu este incompatibil cu funcțiile invocate de Corlățean, fără să remarce însă, că, Iulia Motoc este trecută în CV ca arbitru și conciliator al ICSID. Ea deține această funcție în organismul internațional din octombrie 2007, pentru un mandat de șase ani.

Cum s-a clasat dosarul incompatibilității Iuliei Motoc

Anchetarea Iuliei Motoc pentru posibilă incompatibilitate a fost blocată de actualul secretar de stat în Ministerul Justiției, Ovidiu Puțura, până în mai 2012 director al Direcției Contencios al aceluiași minister. El a cerut printr-o adresă retragerea sesizării lui Corlățean, pe motiv că tulbură apele justiției românești în prag de publicare a MCV-ului. ANI i-a răspuns că, potrivit procedurilor, Puțura nu se poate substitui ministrului Justiției, singurul care poate cere retragerea sesizării. În mod surprinzător, Ministerul Justiției a trimis ulterior aceeași adresă Agenției, de această dată cu semnătura secretarului general Silvia Ileana Vișoiu. În replică, Puțura a răspuns că decizia de retragere a sesizării privitoare la Iulia Motoc a fost luată într-o ședință comună cu ministru. Acesta a plecat din țară în timpul trimiterii adresei, iar Ovidiu Puțura a semnat în locul său, mai explica secretarul de stat.

Marga: Corlățean a făcut să eșueze referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu

Pe 6 noiembrie, fostul ministru de Externe Andrei Marga dezvăluia că un ministru al Cabinetului Ponta I a dus la sucombarea procesului de demitere a lui Traian Băsescu. Fără să-l numească, președintele ICR arăta ca un ministru a acuzat judecători ai CCR de incompatibilitate, la scurt timp după declanșarea procedurii de suspendare a șefului statului. Afirmațiile lui Corlățean au dus la reacții imediate ale liderilor europeni, prin comisarul european pe Justiție, Viviane Reding și șeful comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dar și ale Statelor Unite ale Americii, care au acuzat atacuri la independența Justiției.

Iulia Motoc candidează în prezent la funcția de judecător CEDO din partea României, pentru care a primit aviz negativ, miercuri, din partea comisiilor parlamentare de specialitate. Avizul este însă consultativ, dar Guvernul și-l poate însuși. Judecătorul român la CEDO urmează să fie ales de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel