Prima decizie a Iuliei Motoc la CEDO, împotriva României
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Prima decizie luată de A Treia Cameră a CEDO, din care face parte Iulia Motoc, este una împotriva României.

CEDO a despăgubit, la începutul lunii februarie, doi poliţişti de frontieră ridicaţi în cadrul celei mai ample campanii împotriva corupţiei la frontierele de stat ale României, scrie sursazilei.ro. Este vorba despre lanţul de acţiuni organizate în 2011 de structura centrală a DNA, când peste 200 de poliţişti şi vameşi au fost aduşi la Bucureşti cu elicoptere şi autobuze de la sute de kilometri distanţă. Acţiunea este lăudată şi în raportul anticorupţie al Comisiei Europene din anul respectiv, deşi multe dintre procese sunt încă în faza judecăţii pe fond şi doar o mică parte dintre suspecţi şi-au recunoscut vinovăţia.

Cei doi poliţişti de frontieră care au câştigat contra statului român sunt Daniela Căpăţână şi Matei Florin Constantin, ei obținând despăgubiri de 3.000, respectiv 2.700 de euro, ca urmare a încălcării art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, respectiv tratamente inumane şi degradante pe care le-ar fi primit.

De ce se plâng vameșii

În plângerea formulată pro bono de avocatul Angelica Enache sunt menţionate detalii din faza nepublică a anchetei, cum ar fi drumul de 8 ore cu autobuzul de la Radăuţi până la sediul DNA Bucureşti, sub escorta mascaţilor, fără oprire, fără hrană și fără apă.

Aflaţi sub puterea mandatelor de aducere, vameşii şi poliţiştii au rămas pe holurile DNA timp de aproape 12 ore, îmbrăcaţi în pijamale şi încălţaţi în papuci, deşi se aflau la mijlocul lunii februarie. Avocatul chiar reconstituie imaginea orelor interminabile până la aflarea oficială a acuzaţiilor, 60 de poliţiti stând care pe jos, care în picioare, pe o parte a holurilor DNA de la etajul întâi, şi apărătorii lor, pe partea cealaltă, fără strop de apă sau cineva care să le spună cât mai durează până la cele 20 de minute pe care urmau să le petreacă cu procurorul pentru o formalitate. Abia la 6 dimineaţa au fost duşi în arest preventiv, împrăştiaţi prin toate secţiile de poliţie din Capitală, înghesuiţi câte 12 în camere în care nu putea sta nici jumătate din acest număr, indiferent dacă erau fumători sau nu.

Judecarea propunerii de arestarea a durat şi ea alte 8 ore, în condiţii similare. Daniela Căpăţână a negat săvârşirea celor 7 acte de luare de mită de care fusese acuzată, Matei Florin Constantin recunoscând o parte din cele 299 de “acte materiale” presupus documentate de DNA.

Fiecare dintre cei doi aşteaptă finalizarea procesului din România pentru a contesta şi restul procedurilor şi modul de instrumentare a cazului pe fond, întrucât în cazul poliţistei imaginile prezentate de DNA pentru incriminare nu conţin figura şi nici momentul presupusei mituiri, şi, similar, în aproape jumătate din “actele” poliţistului nu poate fi identificat autorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel