ITP - Supraveghere video. A intrat în vigoare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
ITP
ITP
Începând de luni, 20 mai, sistemul de înregistrare a inspecţiilor tehice ITP est obligatoriu la toate staţiile din România. 

Sistemul de înregistrare video a inspecţiilor tehnice ITP este obligatoriu începând de luni, 20 mai, anunţă Registrul Auto Român (RAR).  Staţiile care nu vor avea montat şi în funcţiune un astfel de sistem riscă suspendarea autorizaţiei tehnice. 

"Toate staţiile autorizate care nu vor avea montat şi în funcţiune sistem de înregistrare video obligatoriu vor avea autorizaţia tehnică suspendată de drept, conform prevederilor legale. RAR are posibilitatea tehnică informatică să suspende în timp real autorizaţia", precizează instituţia într-un comunicat. 

Încă de la începutul lunii mai 2018, Registrul Auto Român a verificat la nivel naţional în staţiile ITP dotarea corespunzătoare/instalarea sistemului de supraveghere video şi îndeplinirea tuturor funcţionalităţilor impuse de lege. 

Potrivit instituţiei, procesul de verificare a conformităţii instalării sistemului în staţiile ITP va continua şi după 20 mai, până când toate cerinţele legale vor fi îndeplinite similar şi uniform de toate staţiile de ITP autorizate la nivel naţional, respectiv unghiurile de filmare trebuie să acopere exact aria vizată în supraveghere. 

Ulterior, în procesul de autorizare/reautorizare a staţiilor de ITP, RAR va verifica din nou, în detaliu, dotarea şi menţinerea în funcţiune a sistemului video impus cu asigurarea tuturor funcţionalităţilor iar acesta va fi declarat/poziţionat corespunzător pe fluxul de ITP (camere video, ecran de vizualizare, DVR) al fiecărei staţii spre a putea fi verificat/comparat în activitatea de supraveghere/monitorizare ulterioară. 

Înregistrările trebuie păstrate pe o perioadă de 6 luni

"Este important de precizat că întreaga activitate de ITP desfăşurată de staţiile autorizate, inclusiv monitorizarea prin intermediul sistemului video, trebuie să se desfăşoare cu respectarea de către operatorii economici/persoanele autorizate deţinătoare a acestor staţii, a legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date", se arată în document. 

Potrivit RAR, condiţiile ce trebuie asigurate de staţiile de ITP în vederea înregistrării, prin intermediul unui sistem video, a activităţii efectuate pe linia de ITP, sunt prevăzute la art. 10 alin. (91) din Anexa OMT nr. 1.319/2016. 

Astfel, staţia ITP trebuie să asigure, prin intermediul unui sistem video, înregistrarea activităţii efectuate pe linia de ITP, înregistrare care trebuie păstrată pe o perioadă de 6 luni de la data efectuării ITP. Aceste înregistrări vor fi puse la dispoziţia RAR în scopul monitorizării activităţii de ITP. 

De asemenea, sistemul de supraveghere video necesar trebuie să conţină minimum două camere de supraveghere şi un înregistrator digital DVR (Digital Video Recorder) care să permită înregistrarea la rezoluţii înalte HD (High Definition) având caracteristicile tehnice corelate cu dimensiunile şi particularităţile spaţiului destinat activităţii de ITP. Sistemul trebuie să fie astfel proiectat, dotat şi instalat încât să asigure înregistrarea continuă a activităţilor desfăşurate pe linia de ITP. 

Vezi şi: Preţ energie electrică. La cât a ajuns

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel