Data publicării:
Îţi trosneşti degetele? Dacă ai şti cât de periculos este, n-ai mai face asta!
Ţi se pare că gestul de a-ţi trosni degetele te relaxează şi te detensionează. Ai impresia că te dezmorţeşti şi că îţi faci un bine. Nimic mai fals! Iată de ce ar fi bine să renunţi la acest obicei.
Când eram mici, ni se spunea să nu ne mai pocnim degetele pentru că vom avea mâini care tremură sau...vom face "tremurici la degete". Ceva adevăr este în toată această poveste inventată de părinţi şi bunici! Pocnitul degetelor este un obicei comun pe care adulţii, îndeosebi, îl fac pentru a se relaxa. Apelăm la el atunci când suntem încordați. Totuși, există numeroase studii care au arătat că aceasta este o practică dăunătoare. Când îți trosnești degetele, spațiul dintre articulații se separă și lasă să se formeze niște bule pline cu lichid. Acestea se sparg și de aceea se aude acel zgomot, enervant pentru unii.
Mobilitate scăzută şi senzaţie permanentă de usturime în articulaţii
Un studiu recent precizează că trosnitul degetelor duce la umflarea încheieturilor și la deformarea degetelor. Gazul din capsula care înconjoară încheietura are nevoie de jumătate de oră pentru a se dizolva în lichid, ceea ce înseamnă că după ce ți-ai pocnit o încheietură și ai auzit acel sunet specific, nu este recomandat să încerci să mai faci asta în următoarele 30 de minute. S-a încercat o analiză atentă a mai multor persoane care obișnuiesc să-și pocnească degetele pentru a descoperi dacă s-au produs daune la nivelul articulațiilor, cum ar fi artrita sau osteoartrita. Cei care s-au ocupat de acest studiu au descoperit că degetele au fost afectate într-o anumită măsură, existând leziuni la nivelul țesuturilor și o anumită dificultate în a apuca un obiect. Acestea par să apară din cauza întinderilor rapide și repetate, precum și contractării ligamentelor de la nivelul încheieturilor.
Risc sporit de fracturi
Pocnitul degetelor poate cauza cedarea articulațiilor și un risc mai mare de rupere sau de fracturare a oaselor. Alte urmări pot fi: pierderea flexibilității, deformarea zonei rănite și durere acută care trece doar cu odihnă. Cei care suferă cel mai mult de această problemă sunt adulții de peste 40 de ani. Zonele cele mai afectate de pocnitul articulațiilor sunt mâinile (degetele și încheieturile) și gâtul. Cea mai bună metodă pentru a evita această problemă este mișcarea, în funcție de vârsta și condiția noastră fizică.
Apelaţi la specialişti pentru "rearanjarea oaselor"
După ce îți pocnești încheieturile, există o mobilitate mai mare și o relaxare a articulațiilor. Acesta este motivul pentru care pocnitul degetelor a devenit un obicei pentru atâția oameni. Anumite persoane vizitează un specialist, numit chiropractor, care se ocupă cu „rearanjarea” oaselor pentru a detensiona corpul. Cei care apelează la astfel de servicii au declarat că se simt mult mai relaxați și au mai puține dureri și contracții ale musculaturii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News