Îţi tremură mâinile? Iată care ar putea fi cauza
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 14 iun 2022, 20:16
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Nu-ți poți ţine ceaşca de cafea în mâini? Când vrei să scrii ceva îţi tremură mâinile? Reuşeşti cu greu să te-nchei la nasturi? Vezi din ce cauza se întâmplă toate astea. Şi nu, nu e vârsta înaintată de vină!

În momentul în care te apuci să faci ceva cu mâinile, încep să-ți tremure incontrolabil. Și se liniștesc abia când nu mai faci nimic cu ele. Dacă simptomele sunt ușoare, cel mai probabil că nu e nevoie să faci vreun tratament. Însă, dacă te împiedică să-și vezi de viața ta, să faci lucruri obișnuite, de zi cu zi, e posibil să ai nevoie de tratament sau chiar intervenție chirugicală. Totuși care este cauza tremorului mâinilor?   

Potrivit Medical News Today, sunt mai multe cauze care determină tremorul braţelor şi degetelor. Şi nu neapărat diagnosticul de Parkinson.

Prea multă cafea şi nicotină

Consumul de cafea poate fi unul din motive. Cafeina este un stimulent și atunci când bei prea multă, îți agită tot corpul, inclusiv mâinile. Însă nu e de-ajuns să renunți la cafea. Cofeina poate fi inclusă și-n analgezice, ciocolată și sucuri, așadar citește eticheta produselor înainte de-a le consuma. Nicotina din tutun îți intră în sânge și face ca inima să-ți bată mai tare, lucru care îți poate da o stare de trepidație și, implicit, tremuratul mâinilor. Opusul se întâmplă în cazul alcoolului. Adică, atunci când te lași de băut, e posibil să înceapă să-ți tremure mâinile. Senzația apare la vreo 10 ore după ce ai băut ultimul pahar de băutură și poate dura săptămâni întregi. Există medicamente pe piață care te pot ajuta în sevraj. Vorbește cu medicul tău pentru a te ghida în încercarea ta de-a scăpa de acest efect enervant al renunțării la alcool.

Nu dormi suficient

Lipsa somnului poate cauza, de asemenea, tremorul mâinilor. Când organismul nu are parte de cantitatea optimă de odihnă nu ne putem aștepta din partea creierului să funcționeze la capacitate maximă. Dimpotrivă. Dă rateuri. Unul dintre ele este exact acest tremurat al mâinilor, care poate fi comandat, în mod eronat, de creier. Din fericire, poate dispărea la fel de brusc cum a apărut. Singura condiție este să revii la cele 8 ore recomandate de somn pe noapte. În fiecare noapte.

Eşti stresat sau ţi-a scăzut glicemia

Nervii și mușchii tăi funcționează și datorită zahărului din sânge. Când nivelul acestuia scade, încep să-ți tremure mâinile. Un nivel scăzut de zahăr în sânge poate fi dat de diabet, anumite medicamente, prea mult alcool sau prea puțină mâncare. Pentru a ști exact ce se întâmplă în cazul tău, apelează la un medic. Tremorul poate fi și semnul nervozității. Atunci când susții un examen sau când trebuie să ții un discurs în fața mai multor oameni, inima îți bate mai tare și mâinile îți tremură. Toate aceste manifestări dispar în momentul în care dispare și stresul la care ești supus. Cu ajutorul respirației profunde, practicate de câteva ori, sau a meditației, poți face față mai bine situațiilor stresante din viața ta.   

Medicamente sau tratamente agresive

Tremorul poate indica, de asemenea, că unul dintre medicamentele pe care le iei dă acest efect secundar prea puțin dorit. Tratamentul pentru astm, migrene, dispoziție proastă, neuropatie și antihistaminicele pot cauza această problemă. La fel și un nivel scăzut de vitamina B12 în organism. Verifică acest lucru prin analize sau suplimentează-ți dieta cu carne, ouă și lapte ori cu suplimente cu vitamina B12 pentru o creștere a acestei vitamine în corp. E bine să-ți verifici și hormonii tiroidieni, deoarece tremorul poate fi semn de hipertiroism. În cazuri mai rare, poate fi vorba desăre o tumoră – de cele mai multe ori benignă – care crește în glanda suprarenală. Trebuie înlăturată chirurgical pentru a nu duce la boli cardiace și accident vascular cerebral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?