Data publicării:
Îți place muzica cu un beat bun? Memoria ta poate fi îmbunătățită de această preferință
Poate că îți amintești acea seară în care ai dansat pe ritumul muzicii. Există și o explicație pentru asta. Memoria umană este stimulată de ritmurile mai alerte ale muzicii.
Dansul pe ritmuri muzicale este o activitate umană universală. Dar acum, cercetătorii din Japonia au descoperit că dansul nu doar că oferă o senzație de bine, ci îmbunătățește și funcțiile creierului.
Într-un studiu publicat recent în Scientific Reports, cercetătorii de la Universitatea din Tsukuba au dezvăluit că muzica groove poate crește semnificativ măsurile funcției executive și activitatea cerebrală asociată la participanții care sunt familiarizați cu muzica.
”Rezultate surprinzătoare”
Muzica care încurajează dansul pe ritmuri groove poate provoca sentimente de plăcere și poate crește nivelurile de excitare comportamentală. Exercițiile fizice, care are efecte pozitive similare, sunt cunoscute că îmbunătățesc funcția executivă. În consecință, acesta poate fi și un efect al ascultării muzicii groove. Totuși, niciun studiu nu a examinat efectul muzicii groove asupra funcției executive sau activității creierului în regiuni asociate cu alte funcții, cum ar fi cortexul prefrontal dorsolateral stâng (l-DLPFC), pe care cercetătorii de la Universitatea din Tsukuba și-au propus să îl abordeze, scrie Science Daily.
”Ritmurile groove provoacă senzații de plăcute și răspunsuri afective pozitive. Cu toate acestea, nu se știe dacă influențează funcția executivă”, spune autorul principal al studiului, profesorul Hideaki Soya. „În acest studiu, am efectuat imagistica cerebrală pentru a evalua modificările corespunzătoare ale funcției executive și am măsurat răspunsurile psihologice individuale la muzica groove”.
Pentru a face acest lucru, cercetătorii au efectuat spectroscopie funcțională în infraroșu apropiat (fNIRS) cu o sarcină de potrivire a culorilor-cuvânt pentru a examina funcția executivă inhibitorie înainte și după ascultarea muzicii. Ei au realizat, de asemenea, un sondaj despre experiența subiectivă de a asculta muzică groove.
”Rezultatele au fost surprinzătoare”, explică profesorul Soya. ”Am descoperit că ritmul groove a îmbunătățit funcția executivă și activitatea în l-DLPFC numai la participanții care au raportat că muzica a provocat o senzație puternică plăcută și o senzație de cap limpede”.
Descoprirea ar putea ajuta în prevenirea demenței și sporirea performanțelor cognitive
De fapt, aceste răspunsuri psihologice la ascultarea ritmului groove ar putea prezice modificări ale funcției executive și ale activității l-DLPFC.
”Descoperirile noastre indică faptul că diferențele individuale în răspunsurile psihologice la muzica groove modulează efectele corespunzătoare asupra funcției executive. Ca atare, efectele ritmului groove asupra performanței cognitive umane pot fi influențate de familiaritate sau de capacitatea de procesare a bătăilor”, spune profesorul Soya.
Strategiile pentru îmbunătățirea funcției executive au o gamă largă de aplicații potențiale, de la prevenirea demenței la persoanele în vârstă până la ajutarea angajaților să-și îmbunătățească performanța. În plus, efectele pozitive ale muzicii groove asupra funcției executive ar putea fi similare cu efectele emoțiilor pozitive în legătură cu sincronizarea ritmică. Acest lucru ar putea ajuta la explicarea numeroaselor beneficii pozitive ale dansului sau ale oricărei forme de exerciții efectuate în timp ce se ascultă muzică. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a dezvolta aplicații practice care să includă aceste noi informații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News