Data publicării:

Îți împrumuți mașina prietenilor? La ce riscuri te supui

Autor: Florina Pop | Categorie: Stiri
WhatsApp
Cât te costă să ai maşină în 2022. Sumă ameţitoare / Fotografie creată de Sindre Strøm, de la Pexels
Cât te costă să ai maşină în 2022. Sumă ameţitoare / Fotografie creată de Sindre Strøm, de la Pexels

Oamenii legii avertizează asupra noilor schimbări ale Codului Rutier și le reamintesc șoferilor să aibă grijă ce riscă dacă își împrumută mașina prietenilor, iar aceștia fac accident.

Reprezentanții Direcției Generale de Poliție a Municipiului București atrag atenția, pe rețelele sociale, asupra noilor modificări ale Codului Rutier și ce pot risca cei care își împrumută mașina prietenilor. 

”Te numeri printre șoferii care-și împrumută mașina? Dacă da, trebuie să știi ce modificări apar în Codul Rutier de la sfârșitul lunii februarie. Mai exact, cresc amenzile. Dacă-i împrumuți unui prieten mașina și el săvârșește o infracțiune sau o contraventie, riști să plătești amendă de până la 2900 de lei fără posibilitatea de a achita jumătate din valoarea amenzii în termen de 15 zile. Bineînțeles că acest lucru se întâmplă doar dacă refuzi să le dai polițiștilor datele personale ale prietenului cu pricina”, precizează oamenii legii pe Facebook.

VEZI și Codul Rutier, schimbat. Bolile care îți ANULEAZĂ permisul auto în 2022

Potrivit ultimelor schimbări ale Codului Rutier, nu pot șofa cei care au afecțiuni respiratorii și cardiovasculare. Excepții: cei pentru care medicul susține că sunt apți să conducă. Cei care suferă de epilepsie pot conduce o mașină doar dacă sunt monitorizați timp de cinci ani și nu au nici o criză în tot acest timp. De avizul medicului vor avea nevoie și șoferii care au probleme renale grave, un handicap locomotor sau cei care suferă de apnee în somn.

Medicul pneumolog Cristian Cojocaru, de la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași, preciza: ”Înseamnă, de fapt, niște pauze respiratorii care se produc în timpul somnului, iar aceste pauze au repercusiuni importante asupra activităților din timpul zilei, pe de o parte, adică determină un grad de somnolență diurnă, și pe de altă parte, determină tulburări cardiovasculare, dar și neurologice. Dacă vorbim despre cei care conduc mașina, există și aici un risc foarte important, somnolența fiind principala cauză de accidente rutiere la nivel mondial”. 

În noul Cod Rutier se face referire clară și la persoanele care au probleme cu vederea. În cazul pierderii temporare a vederii va fi nevoie de o perioadă de readaptare. Mai exact, conducătorul auto va trebui să aștepte cel puțin șase luni pentru a putea conduce din nou.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel