Data publicării:

Îți cade părul? Iată care ar putea fi cauza problemei

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (Krishh)
Sursă foto: Unsplash (Krishh)

În ultimul deceniu, medicii au dezlegat multe dintre complexitățile creșterii părului.

Alegeri prezidentiale 2024

Este perfect normal ca oamenii să elimine între 50 și 100 de fire de păr din cap în fiecare zi, potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie. Cu toate acestea, căderea excesivă a părului și subțierea progresivă a părului, petele de alopecie sau chiar căderea totală a părului poate fi foarte supărătoare, scrie Mayo Clinic.

Cauze posibile ale căderii părului:
– factori de stres majori,
– unele medicamente (antidepresive, beta-blocante, levodopa, chimioterapice)
– tulburările tiroidiene,
– dezechilibru hormonal,
– deficiență alimentară (proteine, fier, zinc sau biotină),
– coafuri strânse care tensionează foliculii de păr,
– o combinație de genetică, hormoni masculini,
– creșterea vârstei, cunoscută (alopecie androgenetică).


Biologia creșterii părului este complexă, dar în ultimii ani oamenii de știință au făcut pași către înțelegerea modului în care diverșii factori enumerați mai sus cauzează căderea părului. Ei speră că în timp acest lucru va duce la tratamente noi, mai eficiente.

Cum stresul cronic declanșează căderea părului

În martie 2021, oamenii de știință au dezvăluit cum stresul cronic poate menține foliculii de păr în această stare inactivă pentru mai mult timp. Foliculul de păr este unul dintre puținele țesuturi din organism care se pot regenera singur, datorită celulelor speciale cunoscute sub numele de celule stem adulte. Cercetătorii de la Departamentul de Celule Stem și Biologie Regenerativă Harvard din Cambridge, MA, au descoperit cum stresul cronic la șoareci suprimă activitatea acestor celule.

Ei au arătat că un hormon de stres numit corticosteron, care este echivalentul rozătoarelor al cortizolului la om, menține celulele stem foliculare inactive. Ei au descoperit că, în absența corticosteronului circulant, celulele stem au suferit mai multe runde de regenerare în timpul vieții animalelor. În schimb, nivelurile ridicate ale hormonului, ca urmare a stresului cronic, i-au ținut inactivi mai mult timp și au dus la mai puține runde de regenerare.

Cu toate acestea, în loc să afecteze direct celulele stem, corticosteronul a acționat asupra unui grup de celule sub folicul, cunoscut sub numele de papila dermică. Cercetătorii au arătat că la șoareci, hormonul de stres a împiedicat papila dermică să producă un semnal molecular, care activează în mod normal celulele stem foliculare, care angrenează creșterea firului de păr. Astfel, în lipsa stimulării foliculului, firul de păr se subțiază și îi scade frecvența de creștere. 

Alimente pentru un păr sănătos și strălucitor la 60 de ani

Sănătatea părului depinde de o varietate de factori. Printre acestea, alimentația joacă un rol foarte important. Se întâmplă adesea, mai ales după vârsta de 60 de ani, ca părul să devină mai puțin gros și mai puțin strălucitor. Potrivit Il Giornale, în majoritatea cazurilor, cu excepția bolilor scalpului, a fenomenelor trecătoare (stres sau schimbări sezoniere) și a modificărilor hormonale, cauzele sunt atribuite deficiențelor nutriționale. Acesta este motivul pentru care o dietă sănătoasă și echilibrată poate face diferența.

Pentru a menține părul sănătos, hidratarea este esențială. Apa, după cum se știe, reglează parametrii vitali ai organismului, afectând și funcționarea multiplelor activități metabolice, cum ar fi, de exemplu, regenerarea celulelor și țesuturilor. Acest lucru se aplică și structurii părului, unghiilor și pielii. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel