Italienii nu vor să muncească la vie. „Suntem nevoiți să angajăm imigranți, ai noștri preferă ajutorul social”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Un viticultor italian se plânge de concetățenii săi care nu doresc să lucreze în domeniu.

Şomajul reprezintă o problemă în Italia de ani de zile, dar tot mai multe companii şi proprietari de afaceri se plâng de lipsa de personal şi dificultăţile în a-şi găsi angajaţi, chiar şi în prezenţa unor condiţii contractuale atractive.

Ultimul caz este cel al lui Sandro Bottega, patron al companiei omonime de la porţile oraşului Treviso: "Caut cel puţin 20 de persoane, muncitori, şoferi, dar nu se prezintă nimeni, în ciuda faptului că şomajul este în procent de peste 8%. Suntem nevoiţi să angajăm imigranţi pentru că italienii preferă să primească Venitul de cetăţenie", a declarat proprietarul Bottega Spa, companie de vinificaţie de renume în Italia, potrivit Rador.

Sandro Bottega a ţinut să denunţe dificultăţile în găsirea de personal, în ciuda crizei şi a unei rate de şomaj care în rândul tinerilor ajunge la 23%.

Rezultate dezarmante



"Căutarea de personal a dat rezultate dezarmante, luni de zile pierdute pentru a găsi oameni capabili şi cu chef de muncă. Între timp, comenzile se pierd, clienţii aleg alte căi de aprovizionare, în alte ţări, unde companiile livrează cu punctualitate şi acolo unde respectul faţă de muncă este mai mare", a menţionat antreprenorul italian conform Today.it.

"În primele şase luni ale anului am fost nevoiţi să renunţăm la peste 10 milioane de euro de comenzi care ar fi adus bani statului, din impozite, ar fi diminuat cheltuielile pentru Venitul de cetăţenie şi ar fi generat volum de muncă pentru alte companii."

Sandro Bottega este de acord ca statul italian să-i ajute pe cei săraci şi neputincioşi, dar este de părere că oamenii care nu au probleme de sănătate ar trebui să accepte să lucreze oriunde li se oferă ceva de muncă: "Cu siguranţă trebuie menţinut Venitul de cetăţenie sau indemnizaţia de şomaj, ceea ce este corect şi a existat dintotdeauna, dar în acelaşi timp cine le primeşte, dacă condiţia fizică îi permite, trebuie să studieze pentru a învăţa o meserie şi trebuie să accepte orice oportunitate de lucru care i se prezintă".

Italienii preferă ajutorul social

El punctează faptul că italienii preferă să primească ajutor social, iar unica forţă de muncă la care poate spera sunt imigranţii: "Astăzi suntem nevoiţi să angajăm în majoritate imigranţi, cu experienţă mai puţină şi cu o pregătire mai slabă decât a italienilor, dar din păcate aceştia din urmă nu mai vor să muncească, ci să trăiască din banii primiţi cu Venitul de cetăţenie." Bottega pune însă o întrebare, "când şi ultimul dintre antreprenori va fi nevoit să închidă pentru că nu găseşte personal cu care să lucreze, cine va mai plăti Venitul de cetăţenie?".

Economia, spune Bottega în concluzie, "nu se generează singură, ci este o muncă organizată şi eficientă care creează un produs sau un serviciu care satisface nevoile altora. Dimpotrivă, dacă cei care pot produce nu mai produc nimic, dacă munca nu devine o datorie la fel de bine ca un drept, am putea tipări câţi bani vrem, dar nu vom mai avea produse şi servicii de vânzare. Educaţia pentru muncă trebuie predată în şcoală, iar cultura ei trebuie menţinută în timp. Dacă cel care începe un război este un ucigaş şi cine nu respectă legea este un criminal, atunci cine poate munci, dar preferă să primească Venitul de cetăţenie, este un hoţ".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel