Italia va continua să sprijine Ucraina, chiar dacă opoziția va ajunge la putere, anunță lidera celui mai important partid din blocul conservator
Italia va continua să trimită arme Ucrainei şi să sprijine Kievul în războiul împotriva Rusiei dacă blocul conservator va câştiga viitoarele alegeri parlamentare, a afirmat Giorgia Meloni, lidera partidului Fratelli d'Italia, creditat cu cea mai mare popularitate din alianţa de dreapta, transmite Reuters.
Fratelli d'Italia a fost unul din puţinele partide italiene care au sprijinit fără rezerve decizia prim-ministrului Mario Draghi de a trimite arme Ucrainei, chiar dacă se afla în opoziţie faţă de guvernul său.
În schimb, principalii doi aliaţi ai lui Meloni, Liga şi Forza Italia, care au făcut parte din coaliţia lui Draghi, au fost mult mai ambivalenţi, poziţiile lor reflectând relaţiile istorice apropiate cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Coaliţia guvernamentală s-a destrămat în această săptămână, deschizând calea pentru alegeri anticipate pe 25 septembrie. Sondajele indică spre o victorie a blocului de dreapta, cu Fratelli d'Italia forţa dominantă, ceea ce înseamnă că Giorgia Meloni ar putea fi viitorul premier.
'Noi am apărat şi am susţinut întotdeauna cauza ucraineană, nu doar pentru că credem în ea, dar şi pentru că Italia nu poate risca să fie veriga slabă în alianţa occidentală', a spus Meloni la postul de stat RAI joi seara.
'(Occidentul) trebuie să ştie că poate conta pe noi. Nu voi tolera nicio ambiguitate în această privinţă', a adăugat ea.
Silvio Berlusconi, care conduce Forza Italia, este un prieten apropiat al lui Putin, iar Matteo Salvini, liderul Ligii, a spus în 2019 despre preşedintele rus că este 'cel mai bun om de stat aflat acum pe planetă'.
Partidele lor au avut îndoieli în ce priveşte înţelepciunea trimiterii de arme Ucrainei, la fel ca Mişcarea 5 Stele, partenerul lor de coaliţie, care a sugerat că, procedând astfel, Occidentul întârzie negocierile de pace inevitabile.
Toate cele trei formaţiuni şi-au retras sprijinul pentru Draghi în această săptămână, destrămând practic coaliţia, ceea ce a dus la acuzaţii că sprijinul acestuia pentru Ucraina le-a motivat retragerea.
Liga, Forza Italia şi M5S neagă că problema Ucrainei a jucat vreun rol în decizia lor de a-şi retrage sprijinul pentru Draghi.
Invazia Rusiei în Ucraina a divizat Italia poate mai mult decât orice alt mare stat occidental, un sondaj de luna trecută arătând că ţara este împărţită între cei care consideră Moscova sau Occidentul drept obstacolul mai mare în calea păcii în Ucraina.
Sondajele au mai arătat că în Italia - spre deosebire de celelalte state europene ale G7 (Marea Britanie, Franţa, Germania) - există un sprijin public redus pentru trimiterea de armament Kievului.
Însă, potrivit lui Meloni, 'Ucraina este vârful aisbergului într-un conflict mult mai larg, care vizează să redeseneze ordinea mondială'.
Partidele din blocul conservator nu au elaborat încă un manifest comun şi nu este clar dacă Forza Italia sau Liga vor aproba poziţia intransigentă pro-Ucraina a lui Meloni.
Cele mai recente sondaje creditează Fratelli d'Italia cu aproape 23% din voturi, Liga cu 14,4% şi Forza Italia cu 8,4%.
Președintele Italiei a dizolvat parlamentul, pentru a declanșa alegeri anticipate
Preşedintele italian Sergio Mattarella a anunţat joi dizolvarea celor două camere parlamentare, Senatul şi Camera Deputaţilor, ceea ce va declanşa în mod automat alegeri anticipate în această toamnă în a treia economie din zona euro, transmite AFP.
'Situaţia politică a condus la această decizie', a afirmat preşedintele într-o declaraţie televizată, făcând referire la demisia prim-ministrului Mario Draghi, după ce acesta a pierdut sprijinul a trei partide importante din coaliţia sa - Mişcarea 5 Stele (M5S), Liga şi Forza Italia.
'Discuţia, votul şi modalităţile în care acest vot a fost exprimat ieri în Senat' au demonstrat absenţa 'sprijinului parlamentar pentru guvern şi absenţa perspectivelor pentru a da naştere unei noi majorităţi', a explicat preşedintele italian.
'Această condiţie a făcut inevitabilă dizolvarea anticipată a parlamentului', care 'este întotdeauna ultima opţiune', a adăugat el.
Media din Italia avansează trei posibile date pentru viitoarele alegeri: 18 septembrie, 25 septembrie sau 2 octombrie.
Favoritul clar al scrutinului este coaliţia zisă 'de centru-dreapta', care reuneşte Forza Italia, partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, şi extrema-dreaptă reprezentată de Liga lui Matteo Salvini şi de Fratelli d'Italia.
Fratelli d'Italia, partid post-fascist prezidat de Giorgia Meloni, conduce în intenţiile de vot, cu aproape 24%, urmat de Partidul Democrat (22%) şi de Liga (14%), conform unui sondaj realizat de institutul SWG pe 18 iulie. Forza Italia ar întruni 7,4% din voturi, iar M5S 11,2%.
Italia va organiza alegeri anticipate pe 25 septembrie, după ce preşedintele Sergio Mattarella a dizolvat parlamentul în urma demisiei premierului Mario Draghi, transmit dpa şi Reuters.
Data alegerilor a fost anunţată într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri la Roma, au relatat agenţiile italiene ANSA şi Adnkronos, citând participanţi la reuniune.
Draghi, care va rămâne premier interimar, i-a mulţumit preşedintelui Mattarella pentru încrederea acordată.
'Trebuie să fim foarte mândri de munca pe care am depus-o în numele preşedintelui Republicii în serviciul cetăţenilor' a declarat el.
'Trebuie să ne ocupăm de urgenţe legate de pandemie, războiul din Ucraina, inflaţie şi costul energiei', le-a mai spus Draghi membrilor cabinetului.
El a mai afirmat că guvernul trebuie să implementeze Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), prin care Italia accesează miliarde de euro din fondul post-pandemie al Uniunii Europene în schimbul unor reforme, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News