Data publicării:

Italia, taxă pe profiturile suplimentare ale băncilor. S-a supărat BCE

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Banca Centrală Europeană (BCE) are în plan să trimită către autoritățile italiene o scrisoare în care își exprimă rezervele față de propunerea Guvernului de a impune o taxă asupra profiturilor suplimentare ale băncilor.

În cadrul acestei corespondențe, se va critica decizia luată de autoritățile de la Roma săptămâna trecută cu privire la impozit, fără a notifica în prealabil BCE sau Banca Centrală a Italiei, în conformitate cu regulile stabilite de Uniunea Europeană, scrie Agerpres, citând Reuters

Deși alte țări europene, cum ar fi Spania și Ungaria, au impus deja taxe asupra profiturilor suplimentare ale băncilor, analiștii consideră că hotărârea luată de guvernul italian a luat piața prin surprindere și a afectat în mod serios încrederea investitorilor. La scurt timp după ce vicepremierul Matteo Salvini a anunțat că Italia a convenit asupra unei "retrageri de 40% din profiturile suplimentare în valoare de mai multe miliarde de euro ale băncilor" pentru anul 2023, valoarea de piață a băncilor italiene a suferit o scădere de 9,5 miliarde de euro.

Într-o încercare de a calma piețele financiare, autoritățile italiene au oferit clarificări marți seara, menționând că impactul acestei taxe ar putea fi limitat în cazul unor bănci, iar noul impozit nu va depăși 0,1% din totalul activelor unei instituții bancare. Mai mult decât atât, băncile care au majorat deja dobânzile oferite deponenților "nu vor vedea un impact semnificativ ca o consecinţă a regulilor aprobate ieri", a informat Ministerul de Finanțe de la Roma.

Similar cu alte bănci europene, și băncile italiene au raportat o creștere semnificativă a profitului net datorată majorării dobânzilor. De exemplu, profitul net al celei mai mari bănci italiene, Intesa Sanpaolo, a înregistrat o creștere de 80%, ajungând la 4,2 miliarde de euro în primul semestru, în timp ce rivala UniCredit a anunțat un profit net semestrial de 4,4 miliarde de euro.

Această taxă prezintă riscul de a submina atât băncile italiene, cât și economia țării în general, după cum este menționat în scrisoarea BCE, care probabil va fi expediată "în câteva săptămâni", conform Corriere della Sera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel