Italia consideră ''complet de neînţeles'' reacţia Franţei în disputa privind migranţii
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Piantedosi, a denunţat joi ca fiind "complet de neînţeles" decizia Parisului de a se răzbuna pe Roma, care a refuzat acostarea unei nave cu migranţi, obligând Franţa să o primească, relatează AFP.  

"Reacţia Franţei la solicitarea de a primi 234 de migranţi, când Italia a primit 90.000 numai în acest an, este complet de neînţeles", a reacţionat ministrul într-un comunicat.

Nava Ocean Viking cu 230 de migranţi la bord va fi primită vineri de Franţa în portul Toulon, în sudul ţării, şi o treime dintre pasagerii migranţi vor fi relocalizaţi în Franţa, a anunţat Parisul, care a criticat "opţiunea de neînţeles" a Italiei de a nu accepta nava umanitară.

"Vom primi această navă în mod excepţional, având în vedere cele 15 zile de aşteptare pe mare la care i-au supus pe pasageri autorităţile italiene", a declarat joi ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin.

În semn de protest, Franţa a decis să suspende cu "efect imediat" primirea planificată pentru această vară a 3.500 de refugiaţi aflaţi în prezent în Italia.

Franţa "va trage la rândul său consecinţele" atitudinii italiene asupra celorlalte aspecte ale "relaţiei bilaterale", a mai spus ministrul francez.

"Ce nu înţelegem este motivul pentru care Italia trebuie să accepte de bunăvoie ceea ce ceilalţi nu sunt dispuşi să accepte", a răspuns Piantedosi în comunicatul său.

"În acest an, aproape 90.000 de persoane au debarcat în Italia. Treisprezece ţări europene s-au angajat să preia în total 8.000 de persoane, mai puţin de o zecime. Până în prezent, un total de 117 persoane au fost luate în grijă (0,13% dintre sosiri), dintre care 38 de Franţa (0,04%)", a precizat ministrul italian.

El a denunţat dorinţa "de a impune principiul că Italia este singurul loc de sosire european posibil pentru imigranţii ilegali" şi faptul că, în ciuda afirmaţiilor de solidaritate europeană, peninsula "a înfruntat până acum singură această problemă".

"Ţările de intrare nu pot duce singure responsabilitatea exclusivă a gestionării afluxurilor" de migranţi, a concluzionat Piantedosi, notează Agerpres.

Franța a deschis ancheta pentru omul Vaticanului. Cardinalul Jean-Pierre Ricard va fi anchetat pentru fapta recunoscută

Franța a deschis o anchetă în cazul unui abuz comis asupra unui minor de cardinalul Jean-Pierre Ricard. 

Autoritățile franceze au deschis o anchetă asupra unuia dintre membrii de rang înalt ai Bisericii Catolice din Franța, care a recunoscut că a abuzat sexual o fată de 14 ani când era preot paroh, în urmă cu mai bine de trei decenii. Cardinalul francez Jean-Pierre Ricard, în vârstă de 78 de ani, a făcut această confesiune uimitoare într-o declarație scrisă care a fost citită de președintele Conferinței Episcopilor Franței, Eric de Moulins-Beaufort, în timpul unei conferințe de presă susținută la Lourdes, luni.

Cardinalul a scris în declarație că comportamentul său a fost „condamnabil” și „a dus la consecințe grave și de durată pentru această persoană”. Ricard a spus că și-a cerut iertare de la victimă, pe care a spus că a abuzat-o în urmă cu 35 de ani, și de la familia ei. El a adăugat că se va retrage pentru a se ruga. Marți, procuratura din Marsilia a declarat că a deschis o anchetă preliminară asupra cardinalului.

Confesiunea cardinalului i-a „șocat” pe episcopii catolici din Franța, a spus Moulins-Beaufort. De asemenea, a reînnoit peisajul sumbru asupra abuzurilor sexuale în Biserica Catolică, care a fost învăluit cu mai multe rapoarte care detaliază zeci de ani de abuz sexual, eșecuri sistemice și mușamalizări în mai multe țări. Ricard a fost numit cardinal în 2006 și este fost șef al Conferinței episcopale franceze. S-a retras din funcția de Arhiepiscop de Bordeaux în 2019.

Acesta este, de asemenea, membru al Dicasterului pentru Doctrina Credinței Vaticanului, care supraveghează investigațiile în cazurile de abuz sexual. Potrivit lui Moulins-Beaufort, Ricard se numără printre cei 11 foști sau actuali episcopi francezi acuzați de cazuri legate de abuz.

Autoritățile civile franceze și Dicasterul pentru Doctrina Credinței au fost informați despre mărturisiri. 

Ricard a spus în declarația sa scrisă că intenționează să coopereze cu anchetele civile și ale Bisericii Catolice în cazul său. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului nu a comentat când a fost contactat de CNN.

Un raport de referință din 2021 a constatat că membrii clerului catolic din Franța au abuzat sexual aproximativ 216.000 de minori în ultimele șapte decenii și că Biserica a dat prioritate protecției instituției față de supraviețuitorii care au fost îndemnați să păstreze tăcerea.

Papa Francisc a spus în septembrie că își va asuma responsabilitatea de a scăpa de abuzul sexual al Bisericii, spunând că este „responsabil să nu se mai întâmple”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel