Istoricul Filip Iorga, după moartea Prințului Philip: Familia Regală a Marii Britanii se îndreaptă spre o nouă epocă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Istoricul Filip Iorga a comentat moartea Prințului Philip al Marii Britanii.

Într-o intervenție la Antena 3, istoricul Filip Iorga a vorbit despre moartea Prințului Philip al Marii Britanii și despre urmările pe care decesul său le va avea asupra Familiei Regale:

„Dumnezeu să-l odihnească. Însuși statul social al Prințului Philip îl obliga la o discreție. Știm bine că soția unui rege, în Marea Britanie, este regină, dar soțul unei regine nu este rege, e doar un prinț consort și acest statut îl obliga la discreție și la a fi în plan secund. A fost o personalitate puternică și a reușit să transforme acest rol secund într-o poziție foarte importantă pentru familia lui, pentru Marea Britanie și pentru poziția Marii Britanii în lume. A fost unul dintre chipurile care a reprezentat Marea Britanie timp de atâtea decenii, a fost un personaj important și pentru România, deoarece era înrudit cu Regele Mihai, erau veri și a fost o legătură a țării noastre cu lumea liberă, lumea anglo-saxonă.

Dincolo de statutul său social, mai reprezenta și altceva. Nu vom mai găsi astfel de personalități în familiile regale, precum Regele Mihai, precum Prințul Philip. Avea un aluat special, avea o educație specială, o rigoare și foarte mult umor, dar un umor care, sincer, cam deranja platitudinile și banalitatea epocii noastre politic-corecte. Era un umor care țintea la adevăr. Deși a avut și o copilărie grea, a suferit foarte mult și din cauza bolii mamei lui, și din cauza rupturii față de familie, și din cauza diferitelor intrigi, a știut întotdeauna să fie acea stâncă pe care Regina Elisabeta s-a bazat“,a precizat istoricul.

O lovitură puternică pentru regina Elisabeta, a rămas singură

„Se spun că Prințesa Elisabeta era încă copilă când l-a văzut prima dată și, probabil, a fost dragoste la prima vedere. A fost și o căsătorie care a fost în acord cu regulile regale, dinastice, deoarece era un partener pe măsură, cumva s-au împăcat și au legat iubirea cu datoria. E foarte important, fiindcă regalitatea și aristocrația înseamnă în primul rând datorie. O viață de slujire, de servire a Marii Britanii și a rolului Familiei Regale în lume. E o lovitură foarte grea pentru Regina Elisabeta, rămâne singură în generația ei. Și pentru Prințul Charles cred că e un moment greu. Cred că și Familia Regală a Marii Britanii se îndreaptă spre o nouă epocă și e de urmărit cum vor reuși să meargă mai departe și cât din exemplul Prințului Philip va fi preluat și dus mai departe“, a conchis istoricul Filip Iorga.

VEZI ȘI  -  Prințul Philip, Duce de Edinburgh, a murit. Era soţul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel