Urmărește emisiunea live
ISTORIA zilei de 1 octombrie. Ce s-a întâmplat acum 54 de ani a schimbat cursul României
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Decretul 770 privind interzicerea întreruperii cursului sarcinii a fost emis acum 54 de ani, pe 1 octombrie 1966.

Istoria zilei transmite, pe Instagram, că măsura a fost luată pentru ca populația fostei Republici Socialiste România să ajungă la 30 de milioane. Conducătorul de atunci, Nicolae Ceaușescu, provenea dintr-o familie cu 10 copii și considera că o țară numeroasă este o țară puternică.

Două milioane de copii s-au născut în România între 1967 și 1972, mai transmite pagina, iar 10.000 de femei au fost ucise din cauza măsurii. Decretul a fost actualizat în 1985, când natalitatea a început să scadă. Femeile cu 5 copii în grijă aveau voie să întrerupă sarcina.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Astazi în istorie: #1octombrie1966 Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România, a emis Decretul 770 (completat prin Legea 6/1973), iniţiat de Nicolae Ceauşescu, prin care se interzicea întreruperea cursului sarcinii (avortul), măsură abuzivă care a determinat numeroase decese şi înrăutăţirea sănătăţii femeilor ca urmare a unor intervenţii avortive în condiţii de clandestinitate. Obsedat de ideea că un stat puternic înseamnă un stat numeros, dictatorul Nicolae Ceauşescu şi-a propus să crească populaţia României la 30 de milioane de locuitori. A inventat Decretul 770, prin care s-au interzis avorturile. Două milioane de copii au venit pe lume între anii 1967-1972. Măsura demografică aberantă a ucis 10.000 de femei care au apelat la avorturi empirice şi a dus la naşterea a peste 17.000 de copii cu handicap. Două milioane de copii s-au născut în România între anii 1967 şi 1972. Cei mai mulţi dintre cei născuţi în această perioadă au venit pe lume la comandă. La comanda lui Ceauşescu care interzisese avorturile şi înăsprise drastic pedepsele pentru femeile care încercau să facă întreruperi de sarcină. Născut într-o familie cu 10 copii, Nicolae Ceauşescu a fost convins că românii pot aduce pe lume şi creşte cât mai mulţi copii, indiferent de condiţiile de trai. Dictatorul şi-a dorit o naţiune puternică şi o societate de oameni noi, crescuţi şi educaţi în spirit comunist. Planul său viza o România cu 25-30 de milioane de locuitori. Ceauşescu şi-a expus ambiţiile în ”Programul Partidului Comunist Român de făurire a societăţii multilateral dezvoltate şi înaintare a României spre comunism”. În 1974, în programul PCR se stabilea: ”Vor fi luate măsuri corespunzătoare în vederea asigurării unui spor demografic normal, realizării unei proporţii juste de vârstă a populaţiei, menţinerii tinereţii poporului nostru. Se va aplica cu consecvenţă o politică de sporire a natalităţii, de ajutorare a copiilor şi familiilor cu mulţi copii, astfel încât în 1990 populaţia României să ajungă la cel puţin 25 de milioane de locuitori, iar în anul 2000 la circa 30 de milioane de locuitori”.

O postare distribuită de Istoria Zilei (@istoriazilei) pe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel