Istoria și geografia unei coaliții
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
srs
srs

Se agita din nou spiritele in fragila coalitie aflata la guvernare si care poarta marca Traian Basescu. UDMR ameninta din nou cu intoarcerea armelor. De aici ar putea veni sfarsitul pentru presedintele reales Emil Boc. Cat de serioasa este perspectiva acestui divort?

Se vorbeste despre un santaj politic. Se face, de catre unii, afirmatia ca UDMR pune mereu PDL-ului cate o conditie greu de acceptat, anuntand ca, in cazul in care va fi refuzat, paraseste alianta care guverneaza Romania. Altii si, evident, udemeristii afirma insa ca nu este vorba de niciun santaj. Si, in niciun caz, de o conditie noua. Acestora le dau si eu dreptate. In realitate, un articol de lege care sa permita copiilor oricareia dintre nationalitatile conlocuitoare sa invete in limba materna este negociat de mult si face parte integranta din programul de guvernare al coalitiei. Ca este bine sau ca este rau, aceasta este o alta chestiune, care merita discutata, dar intr-un cu totul alt context decat cel al santajului politic. Si fiindca tot am deschis aceasta paranteza referitoare la ce este normal si ce este anormal intr-un stat democratic, cred ca raspunsul ar putea fi in mod intelept transat printr-o consultare oficiala a Comisiei Europene.

Deci nu poate fi vorba de o noua conditie pusa de UDMR. Si nici despre un santaj. Este pur si simplu un contract incheiat, cu forme in regula si cat se poate de transparent, intre partidele politice aflate la putere. Si, ca orice contract, acesta, in masura in care partenerii sunt seriosi, trebuie respectat. Ca atare, PD-L avea obligatia sa-si mobilizeze parlamentarii in aceasta directie. Si in niciun caz nu trebuia sa permita unuia dintre parlamentarii sai sa produca un gest contrar. Adica exact ceea ce s-a intamplat atunci cand maghiarii s-au trezit cu realitatea ca istoria si geografia ar putea fi exluse de la predarea in limba maghiara. Iar in continuare, PD-L, daca intelege sa-si respecte partenerul, trebuie sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a-si onora obligatiile - bune, rele - asumate prin programul comun de guvernare si prin protocolul de colaborare.

Citiți mai mult pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel